Minder fra dengang biler blev hvermandseje

I maj 1945 blev det forår og Danmark frit, men hvad betød det for de, der var unge og parate til at springe ud i den verden, der åbnede sig i 50érne og 60´erne?

I bogen ”Og det blev forår..”  giver ti beboere fra fem forskellige plejehjem i Aarhus: Tranbjerg, Solbjerg, Kildevang, Kristians-gården og Hasle Plejehjem et indblik i livet i 50’erne og 60’erne.

En tid, hvor verden åbnede sig. Hvor biler blev hvermandseje,  hvor vaskemaskiner rykkede ind i de danske køkkener, hvor politik, musik og stoffer blev en del af ungdomslivet sammen med Cubakrisen og den kolde krig.

”Vi er optaget af at arbejde med beboernes livshistorier på vores plejehjem. Vi vil gerne kende og forstå det enkelte menneske. Det at få lov at fortælle sin livshistorie øger livskvaliteten og styrker beboernes selvværd. Mange pårørende har måske aldrig hørt historierne, så det kan også åbne for nysgerrighed og gode samtaler,” siger rådmand for Sundhed og Omsorg, Jette Skive.

 

Politiske spændinger og mordet på Kennedy

Én af dem, der har valgt at dele sin historie med resten af verden, er 78-årige Finn Smerup, som kan fortælle om en tid med politiske spændinger og mordet på Kennedy: ”Så sagde de i radioen, at Kennedy var blevet skudt. Det var skræmmende. Jeg tror, at alle kan huske, hvad de foretog sig den dag”, fortæller Finn i bogen.

 

”Og det blev forår ” er en efterfølger til bogen ”Krigens Sidste Stemmer”. Begge bøger og udstillinger er blevet skabt med hjælp fra samarbejdspartnere, Den Gamle By og Stadsarkivet.

”I Den Gamle By har vi en forkærlighed for hverdagslivets fortællinger, og hvad levet liv kan fortælle os om samfundets og byens udvikling,” siger Kitt Boding-Jensen fra Den Gamle By, som har leveret fakta og fotos til bogen.

 

”På plejehjem og lokalcentre finder vi de historier, der knytter sig til menneskers levede liv. Og her skal vi være til stede og sikre, at byen husker, at historien og arkiverne når ud til alle aarhusianere,” siger Søren Bitsch Christensen, Stadsarkivet i Aarhus, der ligeledes har leveret fakta og fotos.

 

Fakta: Pressen inviteres hermed til åbningen af udstillingen og lanceringen af bogen ”Og det blev forår ..” onsdag den 9. oktober klokken 14.00 på Tranbjerg Plejehjem. Udstillingen bliver åbnet af rådmand Jette Skive og Kitt Boding-Jensen fra Den Gamle By.

 

Læs begge bøger her:

Krigens sidste stemmer: http://reader.livedition.dk/aarhuskommune/888/

Og det blev forår: http://reader.livedition.dk/aarhuskommune/951/

 

 

Kontaktpersoner

Jette Skive (DF), rådmand, Sundhed og Omsorg Tlf. 21659958

Kitt Boding-Jensen museumsinspektør, Den Gamle By  41850940

Søren Bitsch Christensen, stads arkivar, Aarhus Stadsarkiv Tlf. 41856508

 

Baggrund om udstillingen:

Liv Høybye Jeppsen, oplevelsesmedarbejder, Sundhed og Omsorg Tlf. 51218564

 

Kontakt til plejehjemsbeboere:

Thomas Chemnitz, pressechef, Sundhed og Omsorg Tlf. 41857752