Ugens Aarhushistorie: Tag på tidsrejse og kom til fødselsdag i Øgaderne i 1980’erne

Billede: “Fødselsdag i 80’erne ” er en del af byvandringsprojektet “Børnenes Aarhushistorie”, der også byder på andre spændende ruter. De kan findes på appen Opdag Aarhus, der gratis kan downloades, hvor du normalt henter apps. Appen er udviklet af Aarhus Kommune, og indeholder stedsbeskrivelser og byvandringer med både lokalhistorie, kunst og kultur, musik, arkitektur, natur og meget andet for både børn og voksne.

 

Du får i dag her en lille smagsprøve af ruten ”Fødselsdag i 80’erne”. Ruten ligger på den gratis app OpdagAarhus, hvor du ved hvert stop kan se billeder og læse en spændende historie om, hvor du står.

 

Fødselsdag i 80’erne 

På ruten ”Fødselsdag i 80’erne” tager børnene Rikke og Thomas dig med på tur gennem Øgadekvarteret. De kender kvarteret som deres egne bukselommer, for de har boet der hele deres liv. Øgadekvarteret er en hyggelige samling af gader midt imellem Universitetsparken og Aarhus Midtby, men før Rikke og Thomas blev født, var Øgadekvarteret nedslidt og fattigt. Det var et sted, hvor ”pæne piger” ikke altid turde gå efter mørkets frembrud. Her boede mange mennesker stuvet samme i små lejligheder og baggårdshuse – ofte boede store familier i små, toværelses lejligheder. 

I løbet af 1960’erne flyttede flere studerende ind i Øgadekvarteret, hvor de kunne være tæt på deres uddannelse og samtidig bo billigt. Rikke og Thomas’ forældre flyttede ind i Øgadekvarteret, imens de begge var studerende i 1970. Deres generation var med til at sætte et nyt præg på området, og de begyndte efterhånden også at stifte familie. 

Det første stop på turen er Laursens Realskole, hvor Rikke og Thomas går i skole. De får at vide af skoleinspektøren, at deres mor nu ligger på fødeafdelingen på Fødselsanstalten i Vennelyst. De skal derfor gå derhen og møde deres nye lillebror eller -søster, som snart kommer til verden. 

På deres vej kommer Rikke og Thomas blandt andet forbi folkeværtshuset Æsken i Anholtsgade, der er et samlingspunkt for kvarterets beboere med mange kulturelle arrangementer, og købmanden på hjørnet af Sjællandsgade og Samsøgade, der er en af de få købmænd tilbage i kvarteret. Der er nemlig 100 lokale butikker i Øgadekvarteret, der er lukket på bare 52 år. 

Byvandringen har 10 stop, og ved det sidste når Rikke og Thomas til Fødselsanstalten. Det er en flot hvid bygning i Vennelystparken, og udefra ligner det mere et palæ end en fødselsanstalt. 

Fødselsanstalten i Jylland åbnede i 1910 som et sted, hvor fattige eller ugifte mødre kunne indlægges i forbindelse med fødsel af deres børn. Dengang var det mest almindeligt at føde derhjemme, og der var ikke ret mange, der fødte på et hospital. I løbet af 1900-tallet var det blevet mere og mere almindeligt at føde på en fødeklinik eller et hospital, og efter 1983 blev alle gravide i Aarhus som udgangspunkt sendt til Fødselsanstalten i Vennelyst, når de skulle føde. 

Da Rikke og Thomas blev født i starten af 1970’erne, måtte fædre ikke kom med ind på fødestuen. Det blev nemlig først tilladt i 1979. Rikke og Thomas’ far har talt meget om, at han glæder sig til at komme med ind på fødestuen – men deres mor er nu mest af alt bekymret for, om han vil besvime undervejs. Rikke og Thomas er spændte på at møde deres nye lillebror eller -søster. Derfor skynder de sig op ad den store trappe og lukker den tunge trædør bag sig.  

Billede: På turen rundt i Øgadekvarteret tager Rikke og Thomas dig med en tur i Beboernes Hus, hvor børnene spiser aftensmad hver onsdag sammen med mange andre fra kvarteret. Rikke og Thomas synes, at det er ret fedt, at der, hvor der nu er fællesspisning og alle mulige andre sociale aktiviteter, har der tidligere været en rugbrødsfabrik. Fotograf: Jens Tønnesen, 1985, Aarhus Stadsarkiv.

 

Billede: Børnene Rikke og Thomas tager dig i app’en Opdag Aarhus også en tur med til Børnenes og Beboernes Jord. Børnenes Jord, som de fleste bare kalder det, var et af de første projekter, Sjællandsgadekvarterets Beboerforening fik igennem. Fotograf: Jens Tønnesen, 1986, Aarhus Stadsarkiv.