Gå til hovedindhold

2024

Ugens Aarhushistorie: Prostitueret førte til navnændring i Gammel Munkegade

Gammel Munkegade, der ligger i Klostergadekvarteret, er, som navnet afslører, en gammel gade, men gaden fik først officielt titlen som ”gammel” i 1985 – indtil da hed gaden blot Munkegade. Munkene, som gadenavnet også henviser til, var de dominikanermunke, der indtil reformationen boede i Vor Frue Kloster.

Aarhus skal have ny stadsarkivar

Den første stadsarkivar i Aarhus har valgt at takke af. Efter 13 år på posten har Søren Bitsch Christensen besluttet at skifte til et nyt job som vicedirektør for Kulturarv på Det Kgl. Bibliotek. Stillingen vil snarest blive slået op.

Ugens Aarhushistorie: Nygade - Danmarks “ondeste” gade lå i Klostergadekvarteret

Da en københavnsk journalist i september 1950 kom en tur til Aarhus, valgte han at besøge den lille forfaldne gade Nygade, der lå i Klostergadekvarteret mellem Vor Frue Kirke og Grønnegade. I sin artikel, der ramte forsiden af Ekstra Bladet, beskrev journalisten en gade præget af kriminalitet, vold, sortbørshandel og prostitution. I tilgift var der smugkroer på 20 ud af gadens i alt 31 adresser. Med journalistens ord var der her ”mere hårdhed, ækelhed og fare” end i nogen anden gade i Danmark, og han tøvede ikke med at kalde Nygade for ”Danmarks ondeste gade.”

Nyt på AarhusArkivet

AarhusArkivet er Stadsarkivets arkivportal på nettet. Her kan du se registreringer af tusindvis af arkivalier, der omfatter alt fra små private fotosamlinger til det store kommunearkiv. AarhusArkivet bliver løbende opdateret med arkiver i alle størrelse og formater. Det sidste stykke tid er der blandt meget andet kommet billeder fra cirkus, politikere, Frøken Aarhus, Bispehaven og meget andet online på AarhusArkivet.

Historien om Aarhus og Salling får et digitalt løft

Med en donation på 450.000 kr. fra Købmand Ferdinand Sallings Mindefond får Aarhus Stadsarkiv friske kræfter til at arbejde videre med historien om Aarhus og Salling. Det sker med projektet ARVEN og SALLING ARKIVET – endnu et kapital i fortællingen om Salling og Aarhus.

Første maj og Grundlovsdag

Stadsarkivet holder lukket Grundlovsdag onsdag 5. juni.  Første maj holder vi åbent 9-12.