Gå til hovedindhold

Ugens Aarhushistorie: Landmandssøn fra Kolt blev mystiker og vismand i Østen

Stadsarkivet får løbende indleveret forskellige private arkiver. Som regel er der tale om dokumenter og fotografier fra borgere eller lokale foreningsarkiver, men for nylig modtog Stadsarkivet et lidt mere eksotisk arkiv. Arkivet indeholder dokumenter og billeder fra den kendte mystiker og vismand Sunyata, der boede størstedelen af sit liv i Indien.

Indhold

    Billede: Sunyata foran sit hjem i Indien i 1973, fotograf Maggie Hopp, 1973, Aarhus Stadarkiv.

     

    Vejen til Indien  

    Grunden til, at Synyata har rødder i Aarhus og hans røgelsesduftende arkiv nu står på Stadsarkivets hylder, er, at han blev født i 1890 på en gård i Kolt ved Hasselager. Han blev døbt Alfred Julius Emmanuel Sørensen. Vi ved ikke meget om hans barndom og ungdom. Vi ved dog, at hans far var en mand af få ord, og herfra tog Sunyata tidligt ved lære af stilhedens kraft. Han uddannede sig som gartner, hvilket i 1906 bragte ham på rejser til Italien, Frankrig og til slut England, hvor han i 1911 slog sig ned længere tid.

    Sunyata arbejdede i England som gartner på nogle af datidens store godser, blandt andet Hampton Court og Dartington Hall. I 1929 mødte Sunyata på sidstnævnte gods Nobelprisvinderen i litteratur fra 1913 Rabindranath Tagore. Tagore blev fascineret af gartnerens simple og stille væremåde. Han inviterede ham med til Indien, hvor Sunyata muligvis kunne undervise i ’stilhed’. Sunyata takkede ja til tilbuddet, trods skepsis, da han ikke selv var overbevist om, at han havde noget at bidrage med. Planen var at besøge Indien i tre måneder, men det korte ophold blev i stedet til næsten 45 år. I 1952 opnåede Sunyata endda en bekræftelse på, at han ville blive anset som indisk statsborger. 

     

    Tilværelsen som mystiker  

    Gennem årene i Indien mødte Sunyata flere berømte og betydningsfulde personer. På sin vej stødte han blandt andre ind i politiker og fredskæmper Mahatma Gandhi, kunstmaler Lama Govinda og tidligere finansminister Jawaharlal Nehru. Han var endda gartner for sidstnævntes søster. Nogle år efter sin ankomst til Indien mødte Sunyata også den verdenskendte mystiker og vismand Ramana Maharshi. Maharshi kaldte ham en "rare-born-mystic" og navngav ham Sunyata.

    Derefter tog Sunyatas liv en drejning, og han flyttede ind i et bjerg, Kalimat ved Almora, der er en del af Himalaya. Her levede han i fred og ro i mere end 30 år. Sunyata blev anset som hellig mand og var betalt som dette af den indiske stat. Sunyata var en beskeden mand, så han accepterede blot halvdelen af, hvad den indiske stat tilbød ham. Ved hans hjem stod et skilt med teksten "No visitors silence". Den virkelige sandhed og bevidsthed fandtes i stilheden ifølge Sunyata. Sunyata levede efter filosofien om et ego-frit, alders-frit, ord-frit liv m.m., da det var deri, at man kom til fuld bevidsthed om sin eksistens. Sunyata fulgte ikke en bestemt religion, men blev inspireret af forskellige litterære forfattere, filosoffer og religioner, herunder særligt buddhisme og zenbuddhisme.

     

    Til middag med H.K.H Dronning Magrethe II 

    I slutningen af 1960’erne var H.K.H Dronning Margrethe, dengang Kronprinsesse Margrethe, på besøg i Indien. Under dette besøg endte Sunyata med at spise middag sammen med hende på den danske ambassade i New Delhi. I et brev til hendes kongelige højhed mindes Sunyata det glædelige møde. Sunyata skrev på engelsk til dronningen, hvilket han undskyldte for, men efter næsten 70 år i engelsktalende lande, var hans dansk minimalt. Han skrev dog en enkelt linje på sit modersmål til ære for H.K.H: ”Men a ka da snak jydsk mi mue sö: Do a da a sae jen”.    

     

    De sidste år i USA   

    I 1974 mødte Sunyata nogle mennesker fra USA, som var en del af Alan Watts Society, og de ville gerne have ham med til USA for at undervise. Sunyata mente dog ikke, at han hverken havde noget at sælge eller lære fra sig, men netop det var årsagen til, at de ville have ham med til Californien. Han underviste og lærte dem om menneskets dybeste, filosofiske sandheder, stilhed og fordybelse. Sunyata tilbragte 10 år i Californien, inden han 5. august 1984 blev påkørt af en bil.

    Han døde en uge senere af følgerne. Ifølge ham selv var det kun kroppen, som døde, mens sjælen levede videre. Samme tankegang fandt man i den nordiske mytologi, hvor valkyrierne hentede de faldne krigeres ”sjæle” til et efterliv i Valhalla.  Sunyata kaldte også sig selv Viking-bhai med henvisning til sit nordiske ophav. Sunyata blev aldrig gift eller var i et forhold med nogen. Sunyata mente, at det ”rigtige” forhold er inde i individet selv. Der vil være medrejsende på ens vej, men det er en selv, der skal følge den.  

    27. oktober 2005 på Sunyatas 115-års fødselsdag blev en sten indviet til ære for Sunyata ved Stilhedens Sted i Forstbotanisk Have. Stenen blev rejst på opfordring af Lars Muhl og det daværende Teosofisk Forening Aarhus. Stenen er placeret ved havens dam, og på stenen står der "Stilhed er det virkeliges sprog" - lige i Sunyatas ånd. 

     

    Sidst opdateret: 22. januar 2024