Gå til hovedindhold

Nyheder fra Stadsarkivet

460 resultater

Ugens Aarhushistorie: Af bolignøden udsprang Boligforeningen Ringgården

I april 1940 kunne Boligforeningen Ringgården byde sine allerførste lejere velkommen i deres nyopførte ejendomme ved Viborgvej og Ringgaden. Ligesom megen anden byudvikling på dette tidspunkt, opstod Boligforeningen Ringgården på baggrund af den bolignød, som i to årtier havde præget Aarhus.

Ugens Aarhushistorie: Trøjborgs fabrikker

Byudvikling af Trøjborg blev kickstartet i 1896, da Bicyclefabrikken Dania blev opført på Trøjborgvej 8. Fabrikken, der var i to etager med hvidpudsede mure og fine detaljer, blev tegnet af arkitekt Rudolf Frimodt Clausen, der også har tegnet Marselisborg Gymnasium og beboelsesejendommene omkring Skt. Pauls Kirkeplads. Cykelfabrikken, der i dag er erstattet med en nybygget etageejendom, var Trøjborgs første industribygning, men bestemt ikke den sidste. Snart fulgte andre og endnu større fabrikker.

Ugens Aarhushistorie: Da karréerne indtog Trøjborg

På Trøjborg ligger nogle af byens ældst bevarede villaer, der stammer helt tilbage fra slutningen af 1800-tallet. Trøjborg er i dag dog ikke kendt som et kvarter med store, fine patriciervillaer, men tværtimod som et arbejderkvarter med etageejendomme og forholdsvis små lejligheder.

Månedens film – Aarhus anno 1975

I denne måneds udvalgte film tager vi 50 år tilbage i tiden, hvor der blandt meget andet var revyaften på Århus Amatørscene, Skt. Clemens Stræde blev indviet som gågade, og Aarhus Byorkester (i dag Aarhus Symfoniorkester) kunne fejre 40-års jubilæum.

Ugens Aarhushistorie: Trøjborg - fra bymark til villaområde

Bydelen Trøjborg er med sin placering ved både skov og kyst blot en god kilometers penge fra midtbyen et af byens mest attraktive boligområder. I dag er Trøjborg især kendt for sin store koncentration af studerende, men hvis vi går et par hundrede år tilbage i tiden, var det byens heste, køer og får, der huserede på Trøjborg.

Ugens Aarhushistorie: Aarhus Kommunehospital - Fra tyfuspatienter til Universitetsbyen

Langs den østlige side af Nørrebrogade ligger det gamle kommunehospital, hvor tusindvis af aarhusianere er blevet behandlet gennem de godt 125 år, hvor hospitalet var åbent. I dag er de ikoniske røde bygninger blevet overtaget af naboen, Aarhus Universitet, og kommer til at indgå i en campus i verdensklasse.