Gå til hovedindhold

Nyheder fra Stadsarkivet

442 resultater

Ugens Aarhushistorie: Frederiksbjergs folkeskoler

Frederiksbjerg voksede på få årtier fra slet ikke at have eksisteret til at være en travl bydel med flere tusinde indbyggere. Rigtig mange af Frederiksbjergs nye beboer var helt nye aarhusianere, der flyttede til byen fra landet i håb om bedre jobmuligheder. Med dem fulgte også børn i alle aldre, og hurtigt kom det aarhusianske skolesystem under pres.

Ugens Aarhushistorie: Folkeregistret bliver 100 år – udfordringerne under Anden Verdenskrig

Da de tyske tropper den 9. april 1940 bevægede sig ind over den danske grænse og besatte landet, måtte hele befolkningen indordne sig under nye regler og restriktioner. I de følgende fem år blev folkeregistrene en uundværlig del af det administrative apparat, der skulle sikre, at hverdagen kunne opretholdes.

Ugens Aarhushistorie: Folkeregisteret bliver 100 år

Aarhus Folkeregister kan fejre sit 100-års jubilæum 5. november. Det markerer Aarhus Folkeregister og Aarhus Stadsarkiv med en udstilling om folkeregisterets virke i Aarhus. Udstillingen åbnes af rådmand Rabih Azad-Ahmad 5. november kl. 13 på Aarhus Rådhus. Den 12. november flyttes udstillingen til Dokk1, hvor den vil stå frem til 18. november. Alle er velkomne.

Aarhus Folkeregistret fejrer 100-års jubilæum

I år kan vi fejre Folkeregistrets 100-års jubilæum, og dette bliver markeret med en helt ny udstilling om Folkeregistrets historie.

Ugens Aarhushistorie: Skt. Pauls – Kirken, Gaden og Pladsen

For enden af M.P. Bruuns Gade ligger Sct. Pauls Kirke smukt med sine to tårne. Da kirken blev indviet i 1887, var det stort set på den bare mark i den allersydligste del af den gamle købstadskommune. Faktisk havde området blot 13 år tidligere været markjord tilhørende Viby Sogn. Med kirken fulgte også en kirkeplads og en tværgående gade, der lige som kirken blev opkaldt efter apostlen Paulus.

Ugens Aarhushistorie: Jægergården ude på landet

Frederiksbjerg er et af byens ”nye” kvarterer, der opstod i kølvandet på den eksplosive befolkningstilvækst Aarhus oplevede fra midten af 1800-tallet og frem, hvor indbyggertallet voksede fra ca. 7.800 i 1850 til godt 50.000 indbyggere i 1901. En af Frederiksbjergs hovedgader er i dag Jægergårdsgade.