Nytårsbilleder fra arkivet
Hvis man skal tro Århus Stiftstidende store fotoarkiv, holder avisens pressefotografer aldrig fri. I arkivet er dokumenteret store og små begivenheder og højtider, og nytårsaften er ingen undtagelse. Vi tager her et kig på nogle af pressefotografernes nytårspletskud.
Bomber på bordet
(Øverste billede) Bordbomber er en forholdsvis ny opfindelse. Første gang, en bordbombe nævnes i Stiften, er i 1928, hvor man i november kan læse en notits fra København om en bordbombe, som var eksploderet og havde ødelagt ”Servicet og en Lysekrone”. I december 1932 er første gang, vi finder annoncer i Stiften, da kunstfyrværker I.C. Christensen annoncerer med ”Mægtigt Udvalg i morsomme og billiger Bordbomber” fra sin forretning i Thunøgade 1.
Her er det Ib Hansen, der tilbage i 1949 har foreviget bordbomber med flag, som skydes af til stor fascination for selskabets yngste.
Fotograf Ib Hansen, 1949, Aarhus Stadsarkiv.
Nytåret skydes ind
Fyrværkeri har mange hundrede år på bagen, men det var først i slutningen af 1800-tallet, at almindelige borgere begyndte at kunne købe det til privat brug. Her er det to unge purke, der har gang i heksehyl og tændstikker indendørs. Man kan håbe, at scenariet blot er til fotograf Ib Hansens ære. De første annoncer i Århus Stiftstidende for heksehyl finder vi i 1946, hvor Ove Elbek annoncerer med salg af diverse fyrværkeri fra sin papirhandel i Borggade 12.
Fotograf Ib Hansen, 1958, Aarhus Stadsarkiv.
Torsk på bordet
Hvordan torsken blev en del af nytårsmenuen, står ikke helt klart. Under den katolske tid var adventstid lig med fastetid, og her hørte fisken til en del af madplanen. I 1800-tallet begyndte man at se fisken som en del af nytårsmenuen, og for mange er torsken stadig fast inventar på nytårsbordet. Det var også tilfældet tilbage i 1950, hvor Demokratens fotograf Børge Venge (senere ansat på Århus Stiftstidende) her har foreviget en stor torsk og en lille dreng på Fiskerihavnen.
Fotograf Børge Venge, 1950, Aarhus Stadsarkiv.
Løjer på Strandvejen
Mange cykler og diverse andre remedier er gennem årene blevet hejst op i flagstænger landet over i nytårsløjernes navn. Inde i Aarhus var det altid populært at bytte rundt på butiksskiltene eller skille vogne i byens baggårde ad. Her er det en solvogn – formodentligt taget fra en af de store strandvejsvillaer – der er røget en tur i en skarnkasse ved Strandvejen i 1951.
Fotograf Børge Venge, 1951, Aarhus Stadsarkiv.
Hatte og masker i SBV
SBV, der åbnede i Ryesgade 18 i 1952, var byens første rigtige selvbetjeningsvarehus. Udover at kunderne nu selv kunne hive de mange varer ned fra hylden, så var der også mange forskellige varegrupper at vælge imellem. Og når det kom til nytårsfejringen, var SBV naturligvis velassorteret. Her bliver der kigget på hatte, masker, rysler og andre gode nytårssager.
Fotograf Jørn Timm, 1960, Aarhus Stadsarkiv.