Gå til hovedindhold

Videomateriale fra byens folkelige filmværksted

Aarhus Stadsarkiv har fået digitaliseret en stor mængde af Aarhus Filmværksteds videomateriale, som nu findes på aarhusarkivet.dk.

 • Læs op

Indhold

  Billedtekst: I næsten ti år hørte Aarhus Filmværksted til i lokaler på Carl Blochs Gade indtil sommeren 1992, hvor de flyttede til Jægergårdsgade 152. Glæden og kreativiteten var stor i de gamle lokaler. Fotograf Jens Tønnesen, 1990.

   

  Et initiativ fra aarhusianske filmentusiaster

  Aarhus Filmværksted blev stiftet i 1978 af en lille gruppe filmentusiaster, som ville lave et folkeligt filmværksted. Idéen var, at folket skulle dykke ned i kommodeskufferne og finde deres smalfilmskameraer frem og engagere sig i filmmediet, og på samme tid skabe et anderledes filmmiljø i Aarhus.

  Filmværkstedet blev til i et årti præget af politiske strømninger, og der var en interesse for, at filmene skulle bruges til at sprede politiske budskaber. Men blot et årti senere skiftede tendensen. Det blev da i høj grad eksperimental videokunst, som optog folkene på filmværkstedet. I denne periode blev der eksperimenteret med filmmediet som aldrig før.

   

  Tv-produktionen tager fart

  Klart den største del i samlingen er magasin- og tv-programmer, produceret for aarhusianerne til lokal-tv. Fra slutningen af 90’erne tog medieproduktionen for alvor fart. Der blev produceret en lang række tv-programmer, som via forskellige sendetilladelser blev sendt med jævne mellemrum. I udsendelserne var det ofte politik, kultur, byliv og diverse arrangementer, som var i fokus. Udsendelserne er bestemt et kig værd.

  Læs mere om Filmværkstedets samling her og kom selv og se de mange film på vores læsesal!

  Sidst opdateret: 8. november 2023