Gå til hovedindhold

2021

67 resultater

Julens traditioner fanget af fotografernes linse

I Århus Stiftstidendes arkiv kan man holde fast i julestemningen ved at dykke ned i de mange julebilleder, som Stiftens fotografer har taget gennem tiderne. Stadsarkivet har netop digitaliseret lidt flere julebilleder fra slutningen af 1930’erne og begyndelsen af 1940’erne.

Ugens Aarhushistorie: Borgporten fra de dødsdømte fængsel til byens første indkøbscenter

Hvor Store Torv og Lille Torv møder hinanden, ligger Borgporten. Når man ser på den høje røde murstensbygning, er der dog ikke så meget port over den. Navnet knytter sig i stedet til stedets historie.

Ugens Aarhushistorie: Nationalbankens aarhusbygning blev fredet

Flankeret af Hotel Royal og domkirken ligger en prægtig bygning opført i engelsk barokstil med kobbertag og gråpudsede facader med adresse på Domkirkepladsen 1. Bygningen blev opført i 1926, og 70 år senere blev den ført på listen over fredede ejendomme i Aarhus.

Ugens Aarhushistorie: De første år med aids i Aarhus

Den 22. november 1981 sendte Kræftforskningsinstituttet i Aarhus et brev til den aarhusianske afdeling af Foreningen af 1948 (F48). I dag hedder den LGBT+ Danmark. Instituttet ville gerne have lov til at undersøge nogle af afdelingens mandlige medlemmer for en sjælden kræftsygdom, kaposis sarkom, der ellers normalt overvejende ramte ældre mennesker.

Ugens Aarhushistorie: 40 år med hiv i Danmark

I år er det 40 år siden, vi i Danmark første gang hørte om aids – først omtalt som en sjælden kræftsygdom, der primært ramte homoseksuelle mænd. Hvor det er en ulykkelig begivenhed at tænke tilbage på, er der heldigvis også grund til at fejre, at der nu i 25 år har været en såkaldt kombinationsbehandling. Med den i hånden er et testsvar som hiv-positiv ikke længere en de facto-dødsdom.

Ugens Aarhushistorie: Den gamle vinkælder blev fredet

De fleste aarhusianere kan vist styre i den rigtige retning, hvis man siger Thorups Kælder. Kælderen ligger – eller lå, for nu er navnet ændret – på Store Torv 3 i en større modernistisk etageejendom opført i 1959. Navnet stammer fra Albert Thorups bodega, der i mange år var at finde nede i den gamle kælder med de hvælvede lofter.