Gå til hovedindhold

Ugens Aarhushistorie: Ingerslevs Plads - Fra torveplads til parkeringsplads

Når det er festuge, eksperimenterer Aarhus med, hvordan byen også kan se ud. Nye ideer afprøves og lever midlertidigt, og hvem ved, måske fører det senere til, at vi laver tingene om og skaber en bedre by? I år har Aktionsgruppen Frederiksbjerg Spirer og Frederiksbjerg og Langenæs Fællesråd kastet sig over Ingerslevs Plads. I anledning af Ingerslevs Plads’ festugeforandring har Stadsarkivet dykket ned i pladsens historie, som du kan læse mere om i dag og i næste uge.

  • Læs op

Indhold

    Billede: Torvedag på Ingerslevs Plads i opstartsåret 1903. Til venstre skimtes det gamle amtssygehus, der senere blev til Sct. Annagades Skole, og til højre har vi gavlen til Skt. Anna Gade 53. Den markante Annagård ud mod Ingerslevs Plads stod først færdig i 1914. Fotograf Edvard Monsrud, 1903, Den Gamle Bys fotosamling.

     

    Under festugen bliver bilerne på Ingerslevs Plads lukket ude, og fodgængere, koncerter, foredrag, udstillinger og mødesteder lukket ind i stedet. Beboerne skal mobiliseres og være medskabere af både pladsen og programmet i Festugen fra torsdag 25. august til mandag 5. september.

    I en tid før supermarkeder og Let-Køb var torvedagene et vigtigt supplement for de aarhusianske husholdninger. Den i dag så berømmede torvehandel på Ingerslevs Boulevard fandt de første 50 år sted på Ingerslevs Plads.

    Da Frederiksbjerg i 1870 fik sit navn, boede her 300 mennesker, mens der omkring århundredeskiftet boede 10.000, men den nye bydel havde endnu ikke sin egen torvehandel. Frederiksbjergborgerne måtte i stedet tage turen ned til Store Torv på torvedage.

    I december 1902 besluttede byrådet, at der ”fra det kommende Foraar maatte finde Torvehandel Sted på Ingerslevs Plads paa Købstadens sædvanlige Torvedage”. 30. maj 1903 blev dagen for den første torvehandel på Ingerslevs Plads.

    I 1952 blev det besluttet at flytte torvehandlen fra Ingerslevs Plads til midterrabatten på Ingerslevs Boulevard. Flytningen skyldtes blandt andet, at der ikke var nogen trafikregulering på Ingerslevs Plads, hvilket ofte gjorde torvedagene kaotiske. I de efterfølgende år blev pladsen gravet op, og der blev anlagt parkeringspladser både under og over jorden. Den nye plads stod færdig i 1957 og har siden haft stort set samme udseende.

     

    Billede: Sensommerens frugter sælges på Ingerslevs Plads i 1936. Fotograf Aage Fredslund Andersen, 1936, Den Gamle Bys fotosamling.

    .

     

    Billede: Den nyindviede parkeringsplads og -kælder på Ingerslevs Plads fotograferet omkring 1957. Stadsingeniørens Kontor, ca. 1957, Aarhus Stadsarkiv.

    Sidst opdateret: 22. januar 2024