Gå til hovedindhold

Ugens Aarhushistorie: Små og store juletræer i de aarhusianske hjem

I mange hjem rundt om i byen er juletræerne i disse dage ved at blive opstillet, og store som små deltager i den rituelle pyntning af træet. I denne lille billedserie tager Stadsarkivet dig med ind bag hjemmets fire vægge og ser på juletræer hos både borgerskabet og arbejderne gennem de sidste 100 år.

 • Læs op

Indhold

  Billede: På Norsgade 23 boede enken Henriette Johnsen i 1920’erne med sine to voksne børn, Johanne og Otto. Henriette arbejdede som bladbud for avisen Demokraten, Johanne som kontormedhjælper og Otto som maskinarbejder. Selvom lejligheden var lille, var der blevet plads til et lille juletræ på en piedestal i en potte, der formodentligt indeholdt en blomst til dagligt. Fotograf Otto Johnsen, ca. 1921, Aarhus Stadsarkiv.

  Billede: I Skansepalæet er der højt til loftet og både plads og penge til et stort juletræ. Det var også tilfældet ved familien Knub på Heibergsgade 25 i 1925. Georg Nikolaj Knub var maskiningeniør på Centralværkstedet og desuden flittig amatørfotograf. I Stadsarkivets gemmer ligger hundredvis af billeder fra både hverdag og fest – heriblandt selvfølgelig også julebilleder. Billedet her er taget med selvudløser og foran træet er familiens gaver udstillet. Med på billedet er også hustru Inger Margrethe, børnene Helge, Arne og Nanna og familiens tjenestepige Nelly. Fotograf G.N. Knub, 1925, Aarhus Stadsarkiv.

  Billede: Lille Kirsten danser med sin mor om juletræet ved familien Andersen på Ryvej 9 i Hasle. Det lille træ er opstillet på en skammel med aviser under, så der ikke kommer stearin på det fine blomstrede gulvtæppe. Ved Stadsarkivet ligger flere billeder taget af far Svend, der var fabriksarbejder, fra Hasle og Aarhus under besættelsen. Fotograf Svend Andersen, 1944, Aarhus Stadsarkiv.

  Billede: Også på Vestre Ringgade 168, hvor politibetjent Anders Sørensen og hustru Margrethe boede, var juletræet blevet hævet op i højden. Og så var det endda også sat i kravlegård. Afspærringen var sikkert for at holde den etårige Flemming og farfars gravhund, Bella, væk fra træet. Fotograf Anders Sørensen, 1952, Aarhus Stadsarkiv.

  Billede: Ved pressefotograf Børge Venge og hustruen Nita på Høegh Guldbergs Gade 35 var familien inviteret til juleaften i starten af 1950’erne. Dansen om træet er her overstået og træet er skubbet ind i hjørnet, så de mange nevøer og deres nye legetøj kan blive foreviget foran træet. Som i de fleste andre hjem er træet pyntet med blandt andet dannebrogsflag, kræmmerhuse og engle. Fotograf Børge Venge, ca. 1954, Aarhus Stadsarkiv.

   

   

  Sidst opdateret: 8. januar 2024