Gå til hovedindhold

Aarhus Roklub

Aarhus Roklub er én blandt mange søsportsklubber, der hører til på Lystbådehavnen. Klubberne beskæftiger sig ikke kun med roning, men også andre former for sejlads. Dertil kommer flere klubber for entusiaster, der interesserer sig for bestemte typer både eller skibe, eksempelvis motorbåde.

 • Læs op

Indhold

  Standerhejsning og bådedåb i Aarhus Dameroklub og Aarhus Roklub. Fotograf Aage Fredslund Andersen, 1935, Den Gamle Bys billedsamling.

  Otter med roere og styrmand i Aarhus Lystbådehavn. Fotograf Aage Fredslund Andersen, ca. 1935, Aarhus Stadsarkiv.

  Mange af klubberne på Lystbådehavnen er ældre end havnen selv. De ældste klubber, som har tilhørssted der, er Aarhus Sejlklub og Aarhus Roklub, som blev stiftet i henholdsvis 1880 og 1886.

  Aarhus Roklub havde i starten et bådhus til opbevaring af deres robåde ved Aarhus Å's udmunding i havnen. Bådhuset, der også blev brugt som klubhus, blev kaldt "Svedekassen", og har efter navnet at dømme ikke været et optimalt opholdssted. I 1888 fik klubben dog et nyt klubhus, som de kaldte "Pavillonen", på Nordhavnen. Aarhus Sejlklub fik tilsyneladende først et klubhus omkring 1905. Det fik placering på Nordre Mole.

  Ved etableringen af Aarhus Lystbådehavn blev tilholdssteder for søsports- og sejlklubber tænkt med ind i planerne. Dermed blev lystbådehavnen et naturligt tyngdepunkt for aarhusianske klubber, som der siden er kommet flere og flere af. De fleste er opstået som udbrydere fra de gamle eller som nye initiativer, hvis interesser ikke blev varetaget inden for de eksisterende klubber.

  I dag har et hav af klubber og foreninger indfundet sig på Aarhus Lystbådehavn, hvoraf nogle også beskæftiger sig med nyere tids fænomener såsom fritidsdykning og stand up paddle.

   

  Læs mere om Aarhus Sejlklub på AarhusWiki

  Læs mere om Aarhus Roklub på AarhusWiki

  Læs mere om klubberne på Lystbådehavnen på AarhusWiki