Gå til hovedindhold

Auktionskajen

Auktionskajen var førhen knyttet til Auktionshallen, der lå i bygningerne lige ved siden af. Sammen dannede de ramme om adskillige auktioner over store partier frisk fisk, der især tiltrak erfarne deltagere, da det krævede opmærksomhed og snilde at være med.

  • Læs op

Indhold

    Auktionshallen. Fotograf Jens Kristian Søgaard, 1974, Den Gamle Bys billedsamling.

    Arrangementet "Fisk for enhver smag" ved Aarhus Fiskerihavn, hvor der både var salg og fremvisning af fisk af alskens arter. Fotograf Jens Tønnesen, 1996, Aarhus Stadsarkiv.

    Auktionskajen var et travlt sted, når fiskeauktionerne blev holdt i hallen lige ved siden af. Tidligere foregik auktionerne længere inde i Nordhavnen, men de blev flyttet ved opførelsen af en ny auktionshal på Fiskerihavnen, der stod færdig den 25. april 1940.

    Aarhus Fiskeauktion var en betydningsfuld institution i Aarhus, hvor byens fiskehandlerne samledes for at byde på dagens fangster.

    Fiskeauktionerne adskilte sig fra konventionelle auktioner ved brugen af subtile signaler som et blink med øjet eller et lille nik for at byde på varerne. Auktionsmesteren begyndte auktionen ved at annoncere en maksimumspris, hvorefter prisen blev gradvist sænket. Som et eksempel fra 1962 lyder det, at startprisen for et pund rødspætter var to kroner, og prisen blev herefter nedsat med fem øre, indtil der blev budt.

    Denne unikke auktionsmetode tiltrak primært garvede deltagere, da uerfarne købere let kunne komme galt afsted. En røverhistorie lød på, at en mand, der for sjov deltog i en fiskeauktion, kom til at byde ved en fejl og købte hele tre tons torsk.

     

    Læs mere om Aarhus Fiskeauktion på AarhusWiki