Gå til hovedindhold

Beddinghuset

Beddinghuset er en af havnens ældste bygninger. Ved Beddinghuset kunne skibe og småbåde tages op af vandet til reparation og vedligehold på Beddingpladsen, der engang fandtes her. På pladsen lå gamle fiskekuttere og fornemme lystbåde side om side til kærlig behandling af deres ejere.

 • Læs op

Indhold

  Mænd arbejder med motoren på båden "Maagen". Fotograf Aage Fredslund Andersen, ca. 1935, Aarhus Stadsarkiv.

  Sejlbåd males. Fotograf Ib Rahbek-Clausen, 1958, Aarhus Stadsarkiv.

  Da Beddinghuset og -pladsen har tjent samme formål for alle fartøjer på Fiskeri- og Lystbådehavnen, har rige og fattige, kvinder og mænd, børn og voksne, lystsejlere og fiskere og alle derimellem gået mellem hinanden her. Det fælles foretagende har blandet kulturerne.

  En "bedding" er et skrånende underlag for et skib, der er ved at blive bygget eller repareret, og det er heraf, at Beddingpladsen har fået sit navn. Beddinghuset har sit navn efter pladsen, men blev oprindeligt blot kaldt "Maskin- og målehuset". Det blev bygget allerede i 1932 og rummede et elektrisk beddingspil med opviklingstromler og motor, som kunne bruges til at hale både op på land med.

  Det var den daværende havnemester på Lystbådehavnen, Holger Gebauer, der tegnede Beddinghuset som en del af helhedsplanen for Lystbådehavnen. Samtidig blev der i samme stilart opført en – efter tidens forhold – fornem offentlig toiletbygning. ”Nødtørftsanstalten” kaldtes den, og ligesom Beddingshuset findes den endnu i på området.

   

  Læs mere om Beddinghuset på AarhusWiki