Gå til hovedindhold

Kranen

Kranen er en 10 tons løftekran, der kan hejse de større både på Lystbådehavnen i og op af vandet. Med denne funktion har den været en central del af mange glade dage, når en ny båd skulle døbes, eller blot når forventningsfulde lystsejlere igen kunne søsætte deres både efter vinterpausen.

 • Læs op

Indhold

  Aarhus Sejlklub gør klar til kapsejlads. Ukendt fotograf, 1940, Aarhus Stadsarkiv.

  Speedbåden Johnson med en ung kvinde på kølen. I baggrunden ses Klintegården på Skovvejen. Fotograf Børge Andre Venge, 1959, Aarhus Stadsarkiv.

  Løftekranen blev sat op på Lystbådehavnen i 1987, efter de fire klubber Aarhus Yachtklub, Aarhus
  Sejlklub, Sejlklubben Bugten og Aarhus Motorbådsklub gik sammen om at spare op til den og købe den. 130.000 kroner blev det til, hvilket dengang var mange flere penge, end man regner det for i dag. Til gengæld var man nu fri for at betale en mobil kran til at komme og løfte bådene fra land til vand eller omvendt.

  Kranen var et symbol på det sammenhold, de fire klubber havde arbejdet på at få med hinanden, efter der gennem årene havde hersket mindre stridigheder mellem dem. Og kranen var blot en mindre brik i en større plan, hvor klubberne ønskede at overtage ejerskabet af hele Lystbådehavnen fra Aarhus Havn.

  Klubberne kom dog aldrig til at eje Lystbådehavnen, men deres kran har tjent dem godt og gør det fortsat.