Gå til hovedindhold

Retrodigitaliseringsprojektet 2017-2024

Aarhus Stadsarkiv har gennem Retrodigitaliseringsprojektet både digitaliseret og transskriberet samtlige sogne- og byrådsprotokoller fra områderne, der i dag udgør Aarhus Kommune. Resultaterne af flere års arbejde kan ses her på siden og på projekthjemmesiden, Danske Kommunearkiver.

Indhold

    Retrodigitaliseringsprojeket (forkortet "RETRO") er et nu afsluttet digitaliserings- og transskriberingsprojekt, der blev medfinansieret af Organisationen Danske Arkiver og forvaltet af Aarhus Stadsarkiv.

    Projektet var en fælles indsats blandt de kommunal- og lokalhistoriske arkiver om at digitalisere, transskribere og tilgængeliggøre landets sogne- og byrådsprotokoller online.

    Sognerådene blev oprettet i 1841/42, og fungerede sammen med købstadskommunerne helt frem til 1970, hvor den store kommunalreform reducerede antallet af kommuner fra 1098 til 277. I Aarhus blev 20 omegnskommuner i løbet af 1960'erne og 1970 indlemmet i den nuværende Aarhus Kommune.

    De digitaliserede sognerådsprotokoller fra Aarhus er tilgængelige på AarhusArkivet samt på hjemmesiden Danske Kommunearkiver, hvor det også er muligt at finde og søge i protokoller fra resten af Danmark.

    Hvad kan materialet bruges til?

    De digitaliserede og transskriberede protokoller kan benyttes til studier af lokal- og kommunalpolitiske spørgsmål og er dermed blevet en potentiel vigtig ressource for landets historie og lokalsamfund.

    Transskriberingerne har også resulteret i skabelsen af flere tekstgenkendelsesmodeller, der ligger offentligt tilgængelige i Transkribus og automatisk kan transskribere andet håndskrevet materiale.

    Dataet, der er blevet brugt til at træne tekstgenkendelserne, kan desuden findes på opendata.dk, så det også kan anvendes i et væld af andre henseender.

    Vil du hjælpe med transskribere?

    Selvom Retrodigitaliseringsprojektet er afslutte, arbejdes der på Aarhus Stadsarkiv fortsat med digitalisering og transskribering af arkivalier i Transkribus. Ønsker du at være del af vores dygtige gruppe frivillige, der bearbejder siderne, kan du kontakte arkivet og høre, om der er plads til nye.

    Der stilles ikke store krav for at kunne deltage, men det er en fordel at have en grundlæggende forståelse for IT, og at kende til at læse forskellige typer ældre håndskrift. Vigtigst er det dog, at du har lyst til at bidrage til at få digitaliseret og transskriberet historiske dokumenter, så flere kan få adgang til de spændende informationer, de rummer.

    Vil du vide mere?

    Læs mere om projektet og dets resultater på Danske Kommunearkiver-siden eller i rapporten herunder.

    Se eventuelt også vores bagkatalog af blogindlæg og nyheder, som oprindeligt lå på projektets tidligere hjemmeside retrodigitalisering.dk

    Hent Afrapportering på Retrodigitaliseringsprojekt som pdf

    Sidst opdateret: 9. januar 2025