2020
Ugens Aarhushistorie: Prinseslottet i Jylland
”Velkommen til Jylland!” stod der på forsiden af Århus Stiftstidende 7. juni 1902. Teksten var henvendt til prins Christian (senere Christian 10.) og prinsesse Alexandrine (senere dronning Alexandrine), og anledningen var overdragelsen af Marselisborg Slot til det unge royale par. Slottet, der skulle fungere som parrets sommerresidens, var en bryllupsgave fra folket og var således blevet til gennem midler fra private.
Jul for 80 år siden
Julegaver, julemusik, julemad, juletræer og julefester; julen er en tid med mange traditioner, men især i år må mange være kreative for at holde traditionerne i hævd. Stadsarkivet har været en tur i billedarkivet og fundet billeder fra nogle af de juletraditioner, der fandtes i Aarhus for 80 år siden.
Ugens Aarhushistorie: Frederikshøj – et samlingssted i det grønne
Området, som Kongelunden dækker, har i århundreder været et grønt åndehul for aarhusianerne. Før 1896 var området privatejet og hørte under herregården Marselisborg, og det var dengang et temmelig øde område med ganske få bygninger.
Stadsarkivets læsesal lukker
Grundet de coronarestriktioner, der træder i kraft onsdag 9. december, lukker stadsarkivets læsesal på Dokk1.
Ugens Aarhushistorie: Marselis lagde navn til det hele
Området, som Kongelunden dækker, er tæt knyttet sammen med navnet Marselisborg. Der er skovene, slottet, gymnasiet og vejene. Men hvor stammer navnet fra? Det dykker stadsarkivet ned i i ugens Aarhushistorie fra arkivet.
Ugens Aarhushistorie: Folkeparken blev enden for Humlehavehuset
Kongelunden gemmer på et væld af steder og historier. Nogle af dem står der endnu og fortæller deres tydelige historie, mens andre i dag er helt forsvundne. Humlehavehuset er en af de sidste.