Nyt i AarhusArkivet
AarhusArkivet er Stadsarkivets arkivportal på nettet.
Her kan du se registreringer af tusindvis af arkivalier, der omfatter alt fra små private fotosamlinger til det store kommunearkiv.
AarhusArkivet bliver løbende opdateret med arkiver i alle størrelse og formater. Her kan du se en oversigt over nogle af de ting, der er kommet online den seneste måneds tid, hvilket indbefatter både punk og præstegård.
Hammerich og Liisbergs portrætter
For nylig er over 200 portrætter fra familierne Hammerich og Liisberg blevet lagt online på AarhusArkivet. Familierne var blandt byens mest betydningsfulde familier omkring forrige århundredeskifte. Arkivet blev afleveret til Lokalhistorisk Samling tilbage i 1980’erne og er nu blevet registreret og digitaliseret.
Billede: Familien Hammerich-Liisberg fotograferet ved familiens ejendom ”Krathuset” i Risskov i 1890’erne. Fotograf Joseph Ludvig Kjær, Aarhus Stadsarkiv.
Se portrætterne på AarhusArkivet
Aarhus Vand
Nyt arkivmateriale fra Aarhus Vand omhandlende vandforsyningen og byens forskellige vandværker. Heri om nedlægning af vandrør og bygningsarbejder, b.la. om opførelsen af vandtårnet ved Randersvej. Materiale vedr. Slusebroen og dens drift og vedligeholdelse. Kortmateriale over Aarhus som viser vandværker, pumpestationer, højdebeholdere og vandledninger, samt tekniske tegninger for Karens Mølle, hvori der b.la. er bygningstegninger. Der er sager om åvandsforsyning vedr. fabrikker og andre virksomheders forsyning med vand fra åen. Desuden sager omhandlende boringer med tværsnitstegninger, som viser jordens materielle sammensætning i forskellige dybder. Materialet indeholder også diverse målinger, b.la. målinger af grundvandsspejlet, vandstand i beholdere og nedbørsmålinger. Sammen er det blot et mindre udvalg af materiale fra Aarhus Vand, som nu findes på AarhusArkivet.
Punk i Aarhus
En flittig ansat på Stadsarkivet har haft gang i en indsamlingskampagne i det aarhusianske punkmiljø. Det er der kommet både billeder, interviews og magasiner ud af. Materialet kan nu ses på AarhusArkivet.
Dan Damm Sørensen
Digitaliseret samling fra Dan Damm Sørensen. Dan var aktiv i det aarhusianske punkmiljø fra slutningen af 1970’erne og op igennem 1980’erne. Samlingen består af fotografier fra den aarhusianske punkscene, heriblandt bl.a. fra Monody Festivalen og portrætter af hans egne bands, War of Destruction og Crap. Derudover indeholder samlingen aarhusianske fanzines (musikmagasiner), politiske magasiner, koncertplakater og desuden et interview med Dan selv, vedrørende hans oplevelser i punkmiljøet.
Billede: Lost Kids med Pussi Punk (Kate Svanholm) ved mikrofonen og Jan Jet (Jan Nielsen) med ryggen til giver koncert. Fotograf Dan Damm Sørensen, ca. 1980, Aarhus Stadsarkiv.
Se arkivet fra Dan Damm Sørensen på AarhusArkivet
Allan Ponti
Allan Ponti var i slut-70’erne aktiv i det aarhusianske punkband Normals. Den digitaliserede samling indeholder fotografier fra hans tid i Normals, koncertplakater (bl.a. fra den omstridte ”Rock Mod Profitten”-koncert) og aarhusianske fanzines (musikmagasiner).
Billede: Koncertplakat til arrangementet "ti'er punk" på Tagskægget med de aarhusianske punkbands The Normals og The Zero Point. Tegnet af Allan Ponti, 1980, Aarhus Stadsarkiv.
Se arkivet fra Allan Ponti på AarhusArkivet
Hans Brian Deichmann Simonsen
Hans Brian Deichmann Simonsen var aktiv på den aarhusianske punkscene i 1980’erne. Hans har bidraget til arkivet med et interview til bevaring af sine erindringer. Interviewet berører både op- og nedture i sin tid i punkmiljøet, samt et kontroversielt skifte i omgangskreds til en MC-klub, før han vendte tilbage til punken. Her er han stadig er aktiv som forsanger i War of Destruction.
Læs interviewet på AarhusArkivet
Venskabsforeningen for Ældre Danskere og Indvandrere
Venskabsforeningen for Ældre Danskere og Indvandrere har afleveret deres arkiv til Aarhus Stadsarkiv. Foreningen blev stiftet i 1997 og virker gennem forskellige aktiviteter såsom udflugter, undervisning og fællesspisning for at fremme integrationen i samfundet. Foreningens medlemmer er for pensionister, førtidspensionister og efterlønnere. Dansk er foreningens fælles sprog.
Arkivet indeholder bl.a. nyhedsbreve, projektbeskrivelser, fotos og medlemslister.
Næshøjskolen
Næshøjskolen blev indviet som centralskole for Harlev-Framlev Kommune i 1959. Eller det vil sige, at skolen ikke stod færdig ved indvielsesdagen. Derfor fandt endnu en indvielse sted i 1960. Pressefotograf Børge Venge var forbi til begge indvielser, og billederne kan nu ses på AarhusArkivet.
Billede: Indvielse af Harlev-Framlev Kommuneskole - i dag Næshøjskolen – i 1959. Fotograf Børge Venge, Aarhus Stadsarkiv.
Se billederne på AarhusArkivet
Ormslev Præstegård
Et lille fotoalbum med gamle billeder fra Ormslev Præstegård, levede indtil for nylig et anonymt liv på Stadsarkivets bibliotekshylder. Nu kan billederne af den smukke – og i dag nedrevne – firlængede præstegård ses på AarhusArkivet. Fotoalbummet blev oprindeligt afleveret af en efterkommer til sognepræst Søren Balle Ring, der var præst i Ormslev fra 1906-1913.
Billede: Sognepræst Søren Balle Ring samt hustru Christiane Elisabeth (født von Bülow) og søn (formodentligt Gudmund) i døren til Ormslev Præstegård. Ukendt fotograf, ca. 1910, Aarhus Stadsarkiv.
Se billederne på AarhusArkivet
M. Bak & Søn A/S
N.M. Bak var i første halvdel af 1900-tallet en af byens førende murermestre. Han skabte en succesfuld virksomhed, der senere blev overtaget af sønnen, Børge Bak. Arkivet indeholder både nogle helt gamle aarhusmotiver, billeder fra virksomhedens historie samt artikler og dokumenter vedr. virksomheden. Arkivet er afleveret af N.M. Baks barnebarn, der også var ansat i virksomheden, der lukkede i 1984.
Billede: Ingeniør-, murer- og Entreprenørvirksomheden N. M. Bak & Søn A/S holder rejsegilde ved ukendt bygning. Hammerschmidt Foto, 1947, Aarhus Stadsarkiv.
Aarhus anno 2019
I denne billedserie, taget af Phillip Fangel, bliver vi blandt andet taget rundt i den julepyntede by i 2019.
Billede: Julelysene på Salling tændes i vinteren 2019. Fotograf Phillip Fangel, Aarhus Stadsarkiv