Ugens Aarhushistorie: Volden og Pustervig - Grubehuse og voldanlæg blev til udeservering og brostensidyl
Latinerkvarteret rummer flere besynderlige gadenavne, hvoraf Volden og Pustervig er to af dem. Volden knytter sig til det tidligere befæstningsanlæg, der blev anlagt rundt om det oprindelige Aros tilbage i 900-tallet, hvor aarhusianerne stadigt var vikinger, mens Pustervig formodentligt hentyder til smedefaget med dets kulpustere.
Billede: Volden set mod nord i 1950’erne. Til højre ses nr. 10-12, som er en af gadens tilbagetrukne ejendomme fra sidste halvdel af 1800-tallet. Fotograf Børge Venge, Aarhus Stadsarkiv.
Aarhus Kommune er godt i gang med en ny gennemgang af bevaringsværdige bygninger. Der skal laves vurderinger af alle ejendomme fra før 1970, 41.000 bygninger i alt. Det store register skal anvendes til at værne om det bevaringsværdige Aarhus, så vi kan udvikle byen i balance mellem nyt og gammelt. Det er Teknik og Miljø, Aarhus Kommune, der står for det store arbejde. Stadsarkivet bidrager med beskrivelser af de enkelte områder i kommunen. I den forbindelse fortæller Stadsarkivet i dag historien om Volden og Pustervig.
Borgporten og Pustervig
Det torv, som vi i dag kalder Pustervig Torv, har ”kun” omkring 110 år på bagen, og indtil 1915 var området bebygget. Faktisk er nogle af de ældste fund fra Aarhus gjort ved torvet. Her er der gjort arkæologiske fund af grubehuse fra 800-tallet. I 1915 blev al bebyggelse fra vores nuværende Pustervig til Store Torv nedrevet for at gøre plads til en ny karré kaldet Borgporten tegnet af arkitekt C.F. Nielsen. Ejendommen, der står endnu, består af fire fløje med to hovedfløje mod henholdsvis Store Torv og Pustervig Torv. De to hovedfløje har begge fire etager samt en mansardetage og rød teglstensfacade, og er forbundet af to hvidpudsede sidefløje, som hver har tre etager mod Volden og Badstuegade. Gennem bygningen blev fra Store Torv til Pustervig anlagt en syv meter bred arkade med glastag. Det var byens første overdækkede butiksgade eller indkøbscenter, og inspirationen til den synes at være hentet fra Paris eller London. Oprindeligt var der 16 butikker omkring arkaden og 30 lejligheder i etagerne ovenover. I dag holder blandt Café Carlton, A.C. Perchs Thehandel og Sophies Tøjhus til i Borgporten.
Ved nedrivningen af de gamle ejendomme og opførelsen af Borgporten blev der samtidigt skabt et torv mellem Badstuegade og Volden. Torvet fik først officielt navnet Pustervig i 1974. Indtil da blev torvet som regel omtalt som Badstuetorv. Senere blev dette navn også brugt om en ubebygget plads på hjørnet af Badstuegade og Klostergade, hvor en ny ejendom stod færdig i 1999. Som de fleste andre af byens torve, blev Pustervig Torv primært brugt til parkering, og fra 1970’erne og mange år frem blev det ofte debatteret om torvet skulle være bilfrit. I dag er parkeringspladserne blevet erstattet med udeservering, samt skulpturen Adam-Kadmon – også kaldet Madam – udført af billedhugger Christian Lemmertz.
Billede: Ejendommen Borgporten med Pustervig Torv i forgrunden og Volden til venstre i billedet. Hammerschmidt Foto, ca. 1925, Aarhus Stadsarkiv.
Volden
Gadestykket Volden går mellem Store Torv og Graven og er blevet anlagt over flere omgange. Den ældste del af gaden ligger syd for Rosensgade og eksisterede formodentligt helt tilbage i 1100-tallet, som en stengade, der løb langs indersiden af byens voldanlæg. Denne del af Volden hed indtil 1867 Pustervig.
Voldanlægget bestod af en ca. 3 meter høj vold, der omkransede den gamle bymidte med sydsiden langs åen, nordsiden ved Graven og den vestlige side ved Volden. Den østlige del af voldanlægget har gået langs kysten, men grundet manglende arkæologiske fund kendes forløbet ikke.
Gadestykket nord for Rosensgade blev først anlagt engang efter slutningen af 1400-tallet, hvor de gamle befæstningsvolde blev opgivet. Her blev voldanlægget udjævnet og den nordlige del af gaden Volden anlagt ovenpå den tidligere vold. En længdeprofil af gaden viser, at den stiger fra begge sider mod midten af gadeforløbet. Gadebetegnelsen Volden ser vi første gang omtalt i en skriftlig kilde fra 1512.
En bevaringsværdig gade
Volden er i dag præget af små ejendomme fra 1800-tallet typisk i to etager. Gaden er de fleste steder smal, men enkelte steder fx Volden 10-12, hvor ”nyere” ejendomme på tre etager opført i sidste halvdel af 1800-tallet er trukket tilbage, så facaderne i dag står forskudte.
De fleste af gadens ejendomme er af Slots- og Kulturstyrelsen vurderet som bevaringsværdige, og ejendommen på hjørnet af Rosensgade og Volden stammer helt tilbage fra 1600-tallet og er i dag fredet.
Billede: Volden set mod syd i 1970’erne. Fotograf Peter Dragsbo, 1970, Aarhus Stadsarkiv.
Læs mere om Pustervig på AarhusWiki
Se arkivalier omhandlende Pustervig på AarhusWiki
Læs mere om Volden på AarhusWiki
Se arkivalier omhandlende Volden på AarhusWiki