Gå til hovedindhold

Nyheder fra Stadsarkivet

387 resultater

Ugens Aarhushistorie: Klostergadekvarteret – Kvarteret bagved handelsgaden

I midtbyen har vi Klostergadekvarteret, der er en uofficiel betegnelse for området, der dækker Klostergade, Klostertorvet, Gammel Munkegade, Guldsmedgade og Frue Kirkeplads. Man kunne også tage Borggade med. Klostergadekvarteret lå oprindelig bag det travle handelskvarter Vestergadekvarteret, der var præget af store købmandsgårde. Klostergadekvarteret var derimod præget af små beskedne boliger til byens fattigste og middelklassen.

Ugens Aarhushistorie: Fra Skidenstræde til Klostergadekvarteret

I midtbyen har vi Klostergadekvarteret, der er en uofficiel betegnelse for området, der dækker over Klostergade, Klostertorvet, Gammel Munkegade, Guldsmedgade og Frue Kirkeplads. Man kunne også tage Borggade med. Den første bebyggelse her kom sandsynligvis i 900-tallet, og dengang lå kvarteret uden for byvolden. Her boede formodentligt de borgere, som ikke havde samme privilegier som inden for volden.

Ugens Aarhushistorie: Et funkishus til Søsporten

Et af de mest populære samlingssteder ved Lystbådehavnen har igennem knap 90 år været Søsporten. Her er der blevet holdt både bryllupper og barnedåb, der er blevet diskuteret taktik efter kapsejladserne, og man har hængt ud efter træningspas på vandet.

Ugens Aarhushistorie: Levende kulturarv på Aarhus Træskibshavn

I den nordligste del af lystbådehavnen ligger Aarhus Træskibshavn på den vestlige kajbred. Her skvulper gamle træskibe side om side med de moderne bygninger på Langelinieparken og Aarhus Ø som nærmeste nabo. Selvom skibene er et levn fra en svunden tid, er træskibshavnen slet ikke så gammel endda. Hvor lystbådehavnen blev indviet i 1933 og fiskerihavnen i 1940 skal vi helt frem til 1998 før Aarhus officielt fik sin træskibshavn.

Månedens film – Aarhus for 40 år siden

På AarhusArkivet ligger knap 800 forskellige film, som du kan se hjemme på din egen computer. Hver især fortæller de mange film lidt om byens historie de sidste 120 år. Her er både korte stumfilm og længere dokumentarer. I denne måneds udvalgte film tager Stadsarkivet dig med tilbage til en gennemgang af året 1984 fortalt i levende billeder og lyd.

Ugens Aarhushistorie: Aarhus Fiskerihavn fik fiskerierhvervet ud af skammekrogen

I dag er erhvervsfiskerne og deres mange fiskerkutterne forsvundet fra Aarhus Havn. Der var dog engang, hvor fiskerne kom langvejs fra for at få afsat deres fisk på det attraktive aarhusianske marked. Det var dengang, hvor kutterne lå i lag for at komme til, og auktionshallen summede af liv. Selv om kutterne i dag er forsvundet, er det stadig liv på den gamle fiskerihavn, som stadig er hjemsted for landets ældste fiskehandel.