Gå til hovedindhold

Ugens Aarhushistorie: Grøn Koncert - fra Aarhus til hele landet

Titusinder af danskere besøger hver sommer Grøn Koncert, som er en række udendørs koncerter med skiftende musikere. Det er velkendt for de fleste, at koncerterne er arrangeret af Muskelsvindfonden i samarbejde med bryggeriet Tuborg – og det grønne eventyr begyndte i Aarhus.

  • Læs op

Indhold

    Billedtekst:
    Unibank i Aarhus forærede i foråret 1993 Muskelsvindfonden en mønttællemaskine, så den velgørende organisation bedre kunne holde styr på de mange penge, som de ”grønne koncerter” indbragte.
    Foto: Jens Tønnesen, 1993, Aarhus Stadsarkiv.

     

    Grøn Koncert begyndte officielt i 1983 med blot 40 frivillige, to folkevognsrugbrød, en lastbil og en varevogn. Det praktiske arbejde bag koncerterne er siden vokset betydeligt i omfang, og det klares nu af et hold af frivillige fra Muskelsvindfondens "Grønne Crew" på sammenlagt godt 1.400 personer. Siden den spæde begyndelse er overskuddet fra koncerterne gået til Muskelsvindfondens omfattende arbejde med at støtte og styrke mennesker med muskelsvind og deres pårørende.

    Muskelsvindfonden med base i Aarhus begyndte fra 1971 at afholde flere lokale koncerter, og fra 1977 foregik musikfesten i det grønne område ved Tangkrogen i Aarhus.

    Først fra 1983 blev arrangementet landsdækkende under navnet Grøn Koncert, hvor bryggeriet Tuborg blev hovedsponsor. I Aarhus blev den første Grøn Koncert afviklet i Botanisk Have, hvor blandt bandet Sneakers og Frede Fup optrådte.

     

    Vestereng bliver koncertplads i 1987

    I årene herefter blev arrangementet flyttet til Viby Stadion. Interessen og antallet af besøgende steg hurtigt, og det førte til, at man inddrog arealer ved Vesteeng som ny koncertscene i 1987. Her optrådte blandt andet de aarhusianske kunstnere Anne Linnet og Thomas Helmig, og den lokale multikunstner Jacob Haugaard ledede arrangementet fra scenen som konferencier.

    Grøn Koncerts fortsatte vokseværk førte i 1988 og 1989 til, at man besluttede at inddrage Kirstinemindes Flyveplads i Skejby til koncerterne, hvor man blandt andet kunne finde det aarhusianske band Gnags og den lokale Lis Sørensen med band blandt de optrædende.

    I 1990 vendte man tilbage til koncertpladsen ved Vestereng, hvor et rekordstort publikum blandt andet kunne gense Gnags og Thomas Helmig. Samtidig var antallet af frivillige vokset til 320 personer – og Grøn Koncert havde spredt sig til Blokhus, Odense, Herning, Vejle, Næstved og København.

     

    Ny koncertscene ved Mariendalsvej

    Frem til og med 2013 var Vestereng stadig hjemstedet for Grøn Koncert i Aarhus, hvor 32.000 besøgende ved 2013-udgaven betød alt udsolgt. Samme år besøgte i alt knap 185.000 betalende gæster Muskelsvindfondens arrangementer rundt om i landet.

    Året efter måtte man dog flytte koncertscenen i Aarhus, da Vestereng af kommunen blev nedlagt som koncertplads. I stedet blev begivenheden flyttet til park- og skovområdet ved Marienlystvej i det nordvestlige Aarhus, hvor 34.000 tilskuere var mødt frem. Jacob Haugaard havde stadig rollen som konferencier, men ellers var antallet af lokale optrædende i forhold til tidligere år ganske få.

    Koncertområdet ved Marinelystvej var stadig i brug ved 2018-udgaven af Grøn Koncert, hvor topnavne som Lukas Graham, D-A-D og Aqua fyldte koncertpladsen til sidste plads med over 35.000 tilhørere – og dermed en ny publikumsrekord for Muskelsvindfonden – både i Aarhus og på landsplan, da samtlige otte koncerter i alt tiltrak 191.000 tilskuere.

     

    Frivillige og ansatte bag ”Grøn”

    "Grøn", som nu er navnet på koncertturen landet rundt, havde i 2018 deltagelse af over 700 hårdtarbejdende frivillige på koncertpladserne. Det samlede mandskab under betegnelsen "Crewet" består nu af flere end 1.400 mennesker, som blandt andet arbejder med at sætte scener, hegn og telte op, stå i salgsboder og servere mad og drikkevarer til de mange gæster ved koncerterne landet over. Og Tuborg er stadig hovedsponsoren bag musikken.

    "Crewet" er også med på Roskilde Festival, ved opførelsen af børnearrangementet Cirkus Summarum sammen med DR samt øvrige begivenheder og fester, hvor Muskelsvindfonden igennem sommerperioden deltager.

     

    Tema: Tønnesens tidsbilleder
    Jens Tønnesen (1962-2014) var uddannet pressefotograf fra Århus Stiftstidende i 1991, men karrieren begyndte forinden i aktivistmiljøet i Øgadekvarteret, blandt andet i græsrodsavisen "Byens Fri Blad" i 1983. Kort efter stiftede han Chili Foto&Arkiv sammen med fotograferne Claus Haagensen og Søren Holm. Her virkede han frem til 1998, hvor han blev ansat ved Landbrugsavisen. I dag findes hans billeder i Stadsarkivets samling.
    Vi bringer i denne og i de kommende uger historier fra Aarhus illustreret af Tønnesens billeder. 
    AarhusArkivet.dk kan du læse mere om Tønnesens samling samt se flere tidsbilleder fra aarhusfotografen.

    Sidst opdateret: 8. november 2023