Gå til hovedindhold

100 års byhistorie set gennem kameralinsen

Aarhus Stadsarkiv har for nyligt fået digitaliseret filmruller fra Aarhus Kommunes Bibliotekers lokalhistoriske filmsamling. Samlingen blev oprettet tilbage i 1970’erne, hvor der opstod en interesse for at indsamle og bevare gamle film.

Indhold

    Billedtekst: I 1904 kørte den første elektriske sporvogn på dens jomfrurejse gennem Aarhus’ gader. Her ses en af sporvognene og byens borgere tæt ved Lille Torv. Billedet er fra Peter Elfelts sporvognsfilm.

    Fotograf Peter Elfelt, 1904.

     

    Gennem indsamlingerne kom mange film frem i dagens lys. Film, som ellers var mere eller mindre glemt. Samlingen findes i dag på AarhusArkivet.dk og giver et helt fantastisk og anderledes syn på Aarhus gennem tiden.

    De første film og besættelsestiden

    Gå på opdagelse i samlingen og se nogle af byens mange historiske begivenheder på film. Tag med på en rejse tilbage til begyndelsen af 1900-tallet – tiden omkring filmmediets barndom – og se nogle af de første levende billeder fra Aarhus. Det var en tid, hvor Danmark var en af de førende lande inden for filmproduktion, og Fotorama var en af pionererne inden for spillefilm. Filmene fra den tid er helt uvurderlige.

    I samlingen findes også film fra omkring besættelsestiden og frem. Se blandt andet de fantastiske optagelser fra Danmarks befrielse og majdagene, hvor aarhusianerne fejrede begivenheden i byens gader.

    Filmjournalerne

    Efter besættelsestiden blev flere film som noget nyt lavet med farver og lyd. Her var det i større grad festligheder som Aarhus Festuge og spændende arrangementer fra Den Gamle By og Mosegaard Museum, der fangede kameraets opmærksomhed.

    Af film fra den tid er det særligt Filmjournalerne, som kan anbefales. I starten af 1970’erne blev et filmudvalg stiftet. Opgaven var at producere film om Aarhus og året der gik. Det blev til i alt ti film, som blev kendt som Filmjournalerne. Oplev gennem dem kulturen og diverse begivenheder i 70’erne og 80’ernes Aarhus.

    Hele samlingen dækker over næsten 100 års byhistorie i Aarhus. Se et udvalg af de mange spændende film fra lokalhistorisk filmsamling herunder.

     

    Film 1: Fortid i film

    Tag med på køretur med den første elektriske sporvogn på dens jomfrurejse gennem Aarhus’ gader. Turen går fra Søndergade, over Skt. Clemens Bro og gennem Store Torv. Det var filmpioneren Peter Elfelt, der i 1904 forevigede begivenheden på film. Han satte et kamera på forenden af en sporvogn og begyndte at filme. Det blev til nogle fantastiske billeder af byens borgere i færd med deres daglige gøremål og optagelserne er samtidig nogle af de ældste levende billeder fra Aarhus.

    Kom også med til storkøbmand Hans Broges begravelse i 1908. Begravelsen var en stor begivenhed, og det var dengang manden bag Fotorama, Thomas Sørensen Hermansen, som havde fundet kameraet frem. På film fangede han en særlig velpyntet kiste, da den blev båret ud af Aarhus Domkirke. Se begravelsen sidst i filmen.

    Filmskabere Nordisk Film, Peter Elfelt og Thomas Sørensen Hermansen, 1904-1908.

    Film 2: Året i Aarhus 1946

    Se med ved mindehøjtideligheden, der fandt sted på seksårsdagen for Danmarks besættelse. Højtideligheden foregik i Aarhus Domkirke og på Rådhuspladsen, hvor der blev lagt kranse for krigens ofre. Kronprins Frederik (senere Kong Frederik 9.), minister Per Federspiel og borgmester Svend Unmack Larsen var her blandt deltagerne. Se også Kong Christian 10. besøge Aarhus med Kongeskibet efter syv års fravær. Begivenheden fik mange folk ud på gaderne for at hilse på kongen på hans køretur gennem byen.

    Filmskaber Hammerschmidt Film, 1946.

    Film 3: Aarhus Festuge 1973

    Kom med og se, hvordan aarhusianerne holdt festuge i 1973. Begivenheden blev dette år skudt i gang med åbningstaler fra kulturminister Niels Matthiasen og borgmester Orla Hyllested. Ugen var også dengang fyldt med livemusik, teaterforestillinger, sportsarrangementer og meget andet. Se blandt andet et Moesgaard Museum arrangement om kulturen i Tanzania, eller kom med til folkedans og andre glade festligheder i Den Gamle By.

    Filmskaber Schiby Film, 1973.

    Film 4: Filmjournal 1979

    Filmjournalen fra 1979 begynder med indvielsen af Herluf Eriksen som biskop over Aarhus Stift. Fælles for filmjournalerne er at de ofte viser royale ankomster med Kongeskibet og diverse begivenheder fra Aarhus Festuge. Dette år fik Aarhus royalt besøg af både Dronning Elizabeth og Dronning Margrethe, som sammen med borgmester Orla Hyllested og rådmand Thorkild Simonsen var på rundtur i byen. Turen gik blandt andet til Aarhus Rådhus, Moesgaard Museum og Den Gamle By. Senere på året dannede Den Gamle By også ramme om underholdning til Aarhus Festuge, hvor Cirkus Krone kunne byde de mange glade mennesker på sjov og fest. Se begivenhederne her eller find flere filmjournaler i samlingen.

    Filmskaber Nemo Film, 1979.

    Film 5: Jydsk Kvindefestival 1980

    Kom med til en af 70’erne og 80’ernes stemningsfyldte kvindefestival. For fjerde år i træk var der i 1980 Jydsk Kvindefestival på Tangkrogen. Initiativet til denne årlige begivenhed blev taget efter, at en gruppe kvinder var træt af at tage til København for at komme til kvindefestival - hvorfor kunne man ikke holde kvindefestival i Aarhus? Arrangementet fandt sted i maj, og folk kunne komme og høre om mærkesager fra kvindegrupper og andre organisationer. Der var musik, taler, fest og højt humør. Årets tema var: ”Kvinder og Krise.” Her var det de unge kvinders situation på arbejdsmarkedet og manglen på muligheder, som var i fokus.

    Filmskaber Nemo Film, 1980.

    Sidst opdateret: 23. januar 2024