Ugens aarhushistorie: Abel – Store Torvs kongelige hofblomsterhandler

Foto: Det overdådige blomsterhav betragtes hos kongelig hof-blomsterhandler Leonard Abel på Store Torv. Fotograf: Aage Fredslund Andersen, ca. 1930, Aarhus Stadsarkiv.

Abels Blomsterhandel åbnede i 1878 af Leonard Christian Sophus Abel og hans hustru Marie Abel. Forretningen lå på Frederiksgade 2. Det var en blandet frugt- og grøntforretning, men den udviklede sig hurtigt til at specialisere sig i blomster.

Få år senere flyttede butikken til Frederiksgade 11. I 1885 flyttede Abel sin butik til Immervad 3. I forbindelse med flytningen var der følgende annonce i Århus Stiftstidende: ”Leonard Abels Blomsterforretning er fra Dags Aften flyttet til Immervad Nr 3 og anbefaler fremdeles et stort og smukt Udvalg i blomstrende Planter og Bladplanter samt elegante Krandse og Bouketter.”

Abels butik lå på Immervad i 20 år, indtil han endnu engang rykkede den, denne gang til Guldsmedgade 2. Da var butikken en af Danmarks førende og Abels søn, Leonard Abel var kommet med i firmaet. Sønnen blev medindehaver af forretningen i 1913 og overtog den i 1920, hvor Abel gik på pension.

I løbet af 1920’erne flyttede Abels Blomsterhandel til Store Torv 15. Herfra drev Leonard Abel en yderst velestimeret forretning. Abel havde i 1914 fået prædikatet ”Kongelig Hof Blomsterhandler”, og hans butik blev anset som byens bedste. Det var ham, man gik til, når der var behov for helt særlige udsmykninger.

Leonard Abel døde i 1955, og sønnen, Jørgen Leonard Abel, overtog forretningen. Det var Abels forretning, der ved Sallings 50-års jubilæum pyntede butiksfacaden med flere hundredetusind friske blomster.

Abel lukkede forretningen i 1984 efter at have solgt den til en herretøjsbutik. I forbindelse med lukningen blev der delt roser ud til forbipasserende.