Gå til hovedindhold

Ugens aarhushistorie: Børglum Kollegiet – mange aarhusianeres første bolig i Aarhus

Det er sommertid, og mange nye studerende er på vej til Aarhus, eller også er de allerede ankommet. De skal have et sted at bo, og jagten på en bolig har været det første i manges studieliv. Et af de kollegier, flest har boet på gennem årene, er Børglum Kollegiet.

  • Læs op

Indhold

    Billede: Børglum-kollegiet, der her ses under opførelse i 1964, blev et af Harald Salling-Mortensens sidste projekter. Fotograf; Børge Venge, Aarhus Stadsarkiv.

     

    Børglum Kollegiet er opført 1963-1967 efter tegninger af Harald Salling-Mortensen og Paul Niepoort. Oprindeligt havde kollegiet 392 værelser, men efter en fusion med nabokollegiet Lille Børglum i 2010 er det samlede antal værelser i dag 489.

    Det består af syv fireetagers blokke i gule sten. Blokkene er forbundet med lavtliggende gange, hvad der giver bygningsmassen facon som blomster på en stilk. Denne udformning var et forsøg fra arkitekternes side på at bryde de hyppigst anvendte udformninger af kollegier med lange gange med værelser på hver side. Også blokkene afspejler dette brud, idet de er udformet med uregelmæssige kanter og værelser placeret i en halvcirkel omkring et fælleskøkken i midten.

    Som et resultat af den usædvanlige udformning er de fleste værelser femkantede, hvilket var tænkt som en mulighed for at skabe en individuel møblering og identitet i hvert værelse. På hver etage varierer antallet af værelser fra 12 til 16.

     

    Lille Børglum

    På Børglumvej 21-25 opførtes i 1991-94 kollegiet Lille Børglum med Børglum Kollegiet som bygherre og igen med tegninger fra Harald Salling-Mortensens Tegnestue. Lille Børglum blev dog i de første 19 år administreret som et selvstændigt kollegium. I 2010 valgte Lille Børglum og Børglum Kollegiet at fusionere under sidstnævnte kollegiums navn.

     

    Sidst opdateret: 8. november 2023