Gå til hovedindhold

Ugens Aarhushistorie - Fra flipper til mærkevarer

Tøjforretningen Kaufmann på Søndergade har sine rødder tilbage til 1908, og i dag har forretningen bredt sig med butikker over hele landet.

  • Læs op

Indhold

    Billedtekst: Herretøjsbutikken Kaufmann på Strøget i Aarhus forhandler eksklusive tøjmærker og dyrt modetøj. Her viser ekspedient Kim Hartvig i juni 1994 skjorter frem for fotograf Jens Tønnesen. Fotograf Jens Tønnesen, 1994, Aarhus Stadsarkiv.'

     

    Det var faktisk lidt af et tilfælde, at den unge handelsuddannede Axel Kaufmann fra Skælskør skulle blive butiksejer. Han havde besluttet sig for at rejse til Paris efter at have afsluttet sin uddannelse i en købmandsbutik i Skive, men en slentretur rundt i Aarhus, da han ventede på toget, skulle ændre rejseplanerne drastisk.

     

    Næse for forretninger

    For forretningen Flip Centralen lige over for banegården søgte en ny lejer, og hurtigt gik rejsepengene i stedet til tre måneders leje og opkøb af et større parti paraplyer og regnfrakke.

    Axel Kaufmann var kort forinden kommet til Aarhus sammen med sin forlovede og så, hvor meget der skete i byen op til Landsudstillingen i 1909. Kaufmann havde næse for forretning, og mente, at han kunne tjene gode penge på den største udstilling i Danmark nogensinde, og overtog Flip Centralen på hjørnet af Ryesgade og Banegårdspladsen.

    Butikken solgte primært papirflipper til skjorter, men tjente under Landsudstillingen specielt mange penge på paraplyer, da det regnede en stor del af året. Året efter i 1910 købte Kaufmann Flip Centralen.

     

    Åbner ny butik på Strøget

    I 1921 blev Reginabygningen med blandt andet hotel og biograf indviet på hjørnet af Østergade og Søndergade. Axel Kaufmann solgte Flip Centralen til butikkens førstemand, og åbnede i stedet butikken Herremagasin Regina i Regina bygningen.

    Butikken var i starten ikke særlig stor, men Kaufmann opkøbte langsomt mere plads – og omdøbte butikken til Axel Kaufmanns Herreekviperingshandel, hvor man kunne købe alt til herrebeklædning.

    Den driftige Kaufmann indså samtidig, at skjorteflipper var på vej ud af mandemoden til fordel for skjorter med fast flip. Derfor etablerede han sin egen skjortefabrik, der først lå i Jægergårdsgade, men senere flyttede til Fredensgade. Skjortefabrikken eksisterede fra 1930’erne til 1960’erne og stod også for skrædderopgaver.

     

    Nye butikker landet over

    Og der var nok at lave, for Kaufmann udvidede i midten af 1930’erne med butikker i Kolding, Aalborg og København, og i 1937 kom en butik i Viborg til med den nyeste herremode fra England. Og Kaufmann selv yndede at levere noget af tøjet lastet i sidevognen til sin motorcykel til de nye butikker rundt om i landet.

    Trods verdenskrigen og lavkonjunkturer klarede Kaufmanns butikker sig godt, og i Aarhus kunne man i 1959 gennemføre en større udbygning af butikken på Strøget, året efter 50-års jubilæet.

    Axel Kaufmann døde i 1970 og overlod butikken til hans søn, Lrs. Axel Kaufmann Junior, som havde været i partnerskab med faderen om butikskæden siden 1959.

    I 1983 kom barnebarnet, Henrik Axel Kaufmann ind i ledelsen af butikken. Han blev senere administrerende direktør og hans søster, Anne Mette Kaufmann, blev samtidig bestyrelsesformand for det familieejede selskab.

    I perioden fra 1992 til 2011 blev der etableret yderligere 12 nye Kaufmannbutikker landet over, og fra 2010 kunne kunderne også benytte sig af en webbutik.

     

    Mange dyre mærker på hylderne

    Kaufmann forhandler i dag modetøj blandt fra mærkerne Polo Ralph Lauren, Hugo Boss, Sand, Jacob Cohën, Lacoste, Tiger of Sweden, EA7 med flere.

    Undervejs har man også etableret herretøjskæden Quint, som åbnede sin første butik i 1999. Ideen til butikken kom fra USA, og tanken var at åbne en multi-brand butik, der kunne ramme den individuelle stil i målgruppen 15-30 år. Modekæden har i dag butikker over hele landet, men en stigende del af omsætningen hentes via salg gennem webbutikken.

    I dag er der 18 Kaufmannbutikker og 21 Quintbutikker på landsplan. Derudover driver selskabet to Axel-butikker i København og Aarhus og beskæftiger i alt 280 medarbejdere.

    Kaufmann-koncernen, der stadig er i familieje og har hovedsæde i Aarhus, har en egenkapital på næsten 150 mio. kr. og en årlig omsætning omkring en halv milliard kroner, viser de seneste regnskabstal.

     

    Tema: Tønnesens tidsbilleder
    Jens Tønnesen (1962-2014) var uddannet pressefotograf fra Århus Stiftstidende i 1991, men karrieren begyndte forinden i aktivistmiljøet i Øgadekvarteret, blandt andet i græsrodsavisen "Byens Fri Blad" i 1983. Kort efter stiftede han Chili Foto&Arkiv sammen med fotograferne Claus Haagensen og Søren Holm. Her virkede han frem til 1998, hvor han blev ansat ved Landbrugsavisen. I dag findes hans billeder i Stadsarkivets samling.
    Vi bringer i denne og i de kommende uger historier fra Aarhus illustreret af Tønnesens billeder. 
    AarhusArkivet.dk kan du læse mere om Tønnesens samling samt se flere tidsbilleder fra aarhusfotografen.

     

    Sidst opdateret: 8. november 2023