Gå til hovedindhold

Børnenes Aarhushistorie

Tag børnene og telefonen i hånden og gå en tur gennem Aarhus’ historie.

  • Læs op

Indhold

    Sådan lyder tilbuddet til alle forældre og børn i Aarhus fra Aarhus Stadsarkiv. Stadsarkivet har sat forskellige børnevenlige ruter sammen til app’en Opdag Aarhus. Ruterne bringer børnene og deres ledsagere rundt i den gamle del af Aarhus, mens der fortælles historier, og til sidst kan man teste sine svar i en quiz.

    Download app’en Opdag Aarhus, hvor du normalt finder apps og søg efter ruterne ”Børnenes Aarhushistorie”. Find det nærmeste punkt, og følg ruten for at lære mere om livet i Aarhus i gamle dage.

     

    Der er tre ruter i øjeblikket:

    Børnenes Aarhushistorie – Kongelunden i de brølende tyvere

    Ruten tager udgangspunkt i områdets sportshistorie, og i de fritidsfornøjelser og hverdagshistorier, der prægede livet i 1920’erne. På denne tur fra Tangkrogen til Mindeparken lærer du, sammen med børnene Ellen og Peter, mere om området ”Friheden”, der bl.a. er hjemsted for AGF, Ole Rømer Observatoriet og Marselisborg Slot.

     

    Børnenes Aarhushistorie – Vaskedag i krigens skygge

    På denne rute følger man børnene Johan og Anna, der går igennem byen med deres mor i året 1848. De går fra deres hjem i Fiskergade til Blegdammen. Det er nemlig familiens vaskedag.

    På rutens otte stop er der spændende historier, der giver et indblik i hvordan livet i Aarhus var for over 170 år siden.

    Ruten starter ved Drakenbergs hus i Fiskergade. Når du kommer til det sidste punkt på ruten, Blegdammen, kan du teste din viden i en quiz. Alle svarene får du undervejs på rutens stop.

     

    Børnenes Aarhushistorie – Byens Porte i byens udkant

    På denne rute følger man børnene Marie og Jens i 1848, hvor de er ude på en tur med deres far. Undervejs kommer de forbi alle byportene i Aarhus. Faren arbejder nemlig som tolder.

    Han sørger for, at alle, der tager varer med ind i byen, betaler en afgift til kongen. Børnene spørger deres far om de mange ting, de ser på deres vej.

    Der hvor byportene lå dengang, er i dag Aarhus midtby. Dengang var portene i udkanten af Aarhus. Byen var nemlig meget mindre i 1848, end den er i dag.

    Når du kommer til det sidste punkt på ruten, tæt på Mølleparken, kan du teste din viden i en quiz. Alle svarene får du undervejs på rutens stop.

     

    Kommende ruter

    Hen over sommeren og efteråret vil stadsarkivet lave flere ruter. På tegnebrættet er ”En tur på havnen – Aarhus under besættelsen”, ”Da far og mor var ung – en tur gennem Øgaderne i 1980’erne” samt lokalhistoriske ruter i Mårslet, Beder og Malling.

    Sidst opdateret: 8. november 2023