Gå til hovedindhold

Julens traditioner fanget af fotografernes linse

I Århus Stiftstidendes arkiv kan man holde fast i julestemningen ved at dykke ned i de mange julebilleder, som Stiftens fotografer har taget gennem tiderne. Stadsarkivet har netop digitaliseret lidt flere julebilleder fra slutningen af 1930’erne og begyndelsen af 1940’erne.

  • Læs op

Indhold

    Stadsarkivet har her udvalgt fotografier, som illustrerer nogle af julens traditioner.

     

    Julens sange

    Øverste billede: Stiftens fotograf har bevæget sig inden for hjemmets fire vægge i 1940, hvor to søstre synger ”Højt fra træets grønne top”, mens storesøster spiller for på klaveret. Sangen, der er fra 1847 og skrevet af Peter Faber, er stadig i dag et sikkert hit i de fleste danske hjem, når der skal danses om juletræet.

    Århus Stiftstidende, 1940, Aarhus Stadsarkiv.

     

    Julehilsen til Grønland

    I 1939 blev der afsendt i alt 84 hilsner hjem til Grønland, da Koncertpalæet i Kannikegade dannede ramme om den traditionsrige Julehilsen til Grønland, der blev sendt i radioen. Folk kom kørende fra flere steder i Jylland for at få muligheden for at sende hilsner hjem til deres kære i Grønland. Mest følelsesladet blev dagen, da to drenge skulle sende hilsner hjem til forældrene.  

    Århus Stiftstidende, 1939, Aarhus Stadsarkiv.

     

    Marcipangriseværkstedet

    En decemberaften i 1937 var Århus Stiftstidendes udsendte på besøg i aarhusianske forretninger efter lukketid, hvor der var travlhed med at gøre klar til følgende dag. I en forretning, der var berømmet for deres marcipan (vi ved desværre ikke hvilken), knoklede fire ansatte med at kreere nisser og marcipangrise, som kunne sælges næste dag.

    Århus Stiftstidende, 1937, Aarhus Stadsarkiv.

     

    Julen varer længer, koster mange penge

    En ældre dame og en ung pige henter smukt indpakkede gaver ved en af byens mange tøjmagasiner. Gaveindkøb var også i 1930’erne en vigtig del af julens traditioner, og det skabte lige som i dag travlhed i byens forretninger. Under overskriften ”Julen varer længer, koster mange penge” bragte Stiften i 1937 en billedserie fra aarhusianernes travle juleindkøb.

    Århus Stiftstidende, 1937, Aarhus Stadsarkiv.

     

    Juletræ som samlesæt

    Byens store juletræ samles på Store Torv i 1943. Grundet besættelsen og dens mørklægning måtte træet kun være tændt få timer om dagen. I mange år bestod byens store juletræer af mange små træer, der blev samlet om en lysmast. I 1962 opstod traditionen med et stort grantræ på Rådhuspladsen. Træet kom de første år med DaNo-linjen fra Norge, indtil denne blev sløjfet i starten af 1970’erne.

    Århus Stiftstidende, 1943, Aarhus Stadsarkiv.

     

    Juleklokker og nisser

    For nogle begynder julen lang tid før december. Dette var også tilfældet i 1940’erne, hvor dekoratørerne skulle sørge for, at juleudsmykning til byens forretninger var klar til juletiden. I 1940’erne var der nissefigurer i træ, der skulle fremstilles og males, store stjerner i papir, der skulle foldes, og som her klokker, kogler og gran, der samles til fine dekorationer.

    Århus Stiftstidende, 1942 Aarhus Stadsarkiv.

     

     

     

     

     

     

     

    Sidst opdateret: 22. januar 2024