Gå til hovedindhold

Ugens Aarhushistorie: Cykler, sækkepiber og skoler på Stadion

2021 kommer til at byde på en masse spændende arbejde med Kongelunden og byens nye stadion. Tre vinderforslag er blevet udtrukket til den samlede visionsplan, og en bygherrerådgiver til det nye stadion skal nu findes, så Aarhus Stadion snart kan danne en ny ramme om fremtidige begivenheder. Stadsarkivet har i denne uge taget et tilbagekig på nogle af begivenhederne på stadion for over et halvt århundrede siden.

Indhold

    Fædrelandssange under besættelsen

    (Øverste billede) I besættelsens første sommer blev der landet over afholdt alsang, hvor tusindvis af mennesker mødtes og sang fællessang – herunder en masse fædrelandssange. Også i Aarhus blev de populære sangstævner afholdt i løbet af 1940. Det første blev afholdt på Bispetorvet, det sidste i Mindeparken, og stadion dannede ramme om det anden, der blev afholdt 26. august 1940. Omkring 25.000 mennesker var samlet på stadion, og arrangementet blev skudt i gang af en tale fra landsretssagfører J.C. Sørensen (billede). ”I er Danmarks fremtid – den, vi ved intet om, men håber alt af,” sagde han blandt andet til byens ungdomsorganisationer, der havde taget opstilling rundt om på plænen. Herefter blev der sunget sange som ”Der er et yndigt land”, ”Danmark i tusind år” og ”Kong Christian” for fulde lunger.

    Foto: Ukendt fotograf, bragt i Århus Stiftstidende 01.07.1941, Aarhus Stadsarkiv.

     

    Dyst med forklæder og høje hæle

    Den 30. juni 1941 var Aarhus Stadion for første gang ramme om Fagenes Fest. Arrangementet blev afholdt af Arbejdersport, og det første år var det en del af fejringen af Aarhus’ 500-års købstadsjubilæum. Alle deltagere var klædt i deres normale arbejdstøj og gik foran 10.000 tilskuere indmarch, anført af DUI’s orkester. Efter taler af blandt andet borgmesteren og efter en fællessang begyndte konkurrencerne, der eksempelvis bestod af kapløb mellem tjenere og servitricer med bakker og service (billede), tovtrækning mellem husassistenter og fabriksarbejdersker, cykelløb mellem cykelbude og mange andre sjove konkurrencer. Det hele blev transmitteret i radioen med Gunnar Nu Hansen som kommentator.

    Foto: Ukendt fotograf, bragt i Århus Stiftstidende 01.07.1941, Aarhus Stadsarkiv.

    Skolernes idrætsdag

    I 1932 blev der for første gang afholdt den store aarhusianske skoleidrætsdag på stadion, og 2.000 aarhusianske skolebørn lavede opvisninger for 4-5.000 tilskuere. Først 10 år senere blev arrangementet atter holdt på stadion – denne gang med 2.800 aarhusianske børn. Dagen begyndte med en indmarch (billede) og en tale fra skoledirektør Sejrholt, efterfulgt af fællessang. Om eftermiddagen var der holdvise opvisninger og folkedans, og dagen blev sluttet af med en stor fest med 12.000 tilskuere, hvor der blandt andet var opvisning af gymnastiklærer Poul Petersens 1.200 piger, der kom ind på stadion som en stor orm og foldede sig ud i en blomst. Der var også fodboldfinalekampe for folke- og mellemskolerne, stafetløb for drenge og opvisning i folkedans af 250 piger i nationaldragter.

    Foto: Ukendt fotograf, bragt i Århus Stiftstidende 10.06.1942, Aarhus Stadsarkiv.

     

     

    Børnenes færdselsdag

    I 1959 var Aarhus Stadion vært for Børnenes Færdselsdag, der blev arrangeret af Rådet for Større Færdselssikkerhed, Aarhus Politi og avisen Demokraten.

    Omkring 10.000 tilskuere var mødt frem for blandt andet at se indmarchen med et stort FDF-orkester efterfulgt af ca. 100 skolepatruljebørn i hvide bandolerer. Efter taler fra Demokratens chefredaktør, Hans Rishøj, og direktør Ulrik Durloo fra Rådet for Større Færdselssikkerhed begyndte løjerne. Først var der en konkurrence i cykelprøve mellem drenge og piger fra 30 skoler. På billedet ses overbetjent Dalby med nogle af deltagere til den syv km lange cyklistprøve, inden de blev sendt afsted. Undervejs underholdt Cirkus Schumann-klovnene Antonio og Kiki på langsiderne. Efterfølgende var der blandt andet også politihundeopvisning og vandkamp med brandslanger mellem personale fra Aarhus Brandvæsen, Falck og Zonen.

    Foto: Børge Venge, 1959, Aarhus Stadsarkiv.

     

    Skotsk besøg

    24. maj 1959 mødte et sammensat jysk hold Skotland på grønsværen på Aarhus Stadion til en spændende og hård kamp. De skotske spillere var hver blevet lovet 100 kr. i tilfælde af en sejr, så ufine metoder blev taget i brug for at hive sejren på 3-2 hjem til Skotland. Undervejs viste den blot 18-årige Harald Nielsen fra Frederikshavn dog så lovende takter, at AIA’s landsholdsspiller Poul Pedersen efterfølgende udtalte til avisen, at det ville blive interessant at følge hans udvikling på fodboldbanen. Det var ikke uden grund, at den unge fodboldspiller senere fik tilnavnet Guld-Harald. I pausen underholdt Gordon Highlander Pipe Band (billede) med sækkepiber og dans. I det hele taget var de skotske musikalske gæster at finde med kilt og sækkepiber mange steder i byen i løbet af Den Britiske Uge.

    Foto: Ib Hansen, 1959, Aarhus Stadsarkiv.

     

    Stadsarkivet sætter fokus på Kongelundens historie.

    Vision Kongelunden handler om udvikling af det største sammenhængende storbynære rekreative område i Danmark. Salling Fondene og Henrik Lind bidrager med 500 millioner kr. Vision Kongelunden afspejler byrådets visioner om, at Aarhus skal være en by, hvor vi hele tiden gentænker mulighederne for at udvikle byen i fællesskab. Sammen skal vi skabe rammerne for det gode liv.

    Geografisk dækker Kongelunden området fra Tivoli Friheden i nord til Varna og Den Uendelige Bro i syd.

    Historien og fællesskaberne binder området sammen, og dem vil stadsarkivet og Århus Stiftstidende i samarbejde med Kongelundorganisationen fortælle om i de kommende år.

     

    Læs mere på https://kongelunden.aarhus.dk/omraadets-historie/.

     

    Sidst opdateret: 22. januar 2024