Gå til hovedindhold

Ugens Aarhushistorie: Skibshandel, skipperlabskovs og stripklub i Drakenberghus

Mindebrogade 2 er en lang, tre etagers hjørnebygning med høj kælder, der strækker sig fra Havnegade over Mindebrogade til Skolegade. Ejendommen har blandt andet huset Aarhus’ ældste skibshandel samt den gamle og traditionsrige Restaurant Børsen. Og så var det her, at myten om den 146-årige sømand, Drakenberg, blev dyrket af den excentriske skibshandler Johnsen.

  • Læs op

Indhold

    Billede: Mindebrogade 2 set mod Havnegade og Skolegade. Ejendommen kaldes også "Drakenberghus", efter den Drakenberg-interesserede skibshandler, Sophus Emil Johnsen, i en årrække ejede bygningen. Fotograf Ib Nicolajsen, 2020, Aarhus Stadsarkiv.

     

    I 1891 blev byrådet stillet over for opgaven at løse problemerne med ”den stedse voksende Havnetrafik saavel af Personer som Varer” i området lige nord for åen. Byens politikere greb til at slå et nyt hul ned til havnen ved at etablere en forbindelsesgade mellem Havnegade og Revet. Revet var en nu forsvunden gade, der startede ved Skolegades sydlige ende og løb parallelt med Havnegade ud til en havneplads ved åmundingen. Den nye forbindelsesgade blev anlagt i 1893 og fik i 1894 navnet, Mindebrogade.

    For at gøre plads til gaden skulle der ryddes en hel matrikel, der strakte sig fra Havnegade til Revet, og dens nabomatrikler blev til hjørnerne på Mindebrogade. På den ene af dem ligger nu Mindebrogade 2, der i 1890’erne var ejet af familien Seiersen. Det er sandsynligvis dem, der sørgede for opførelsen af den nuværende ejendom omtrent samtidig med gadegennembruddet. En arkitekt, en bygherre eller et præcist opførelsesår findes der dog ingen oplysninger om.

     

    Excentrikeren i Drakenberghuset

    I ejendommens kælder havde Seiersen-familien en skibshandel kaldet J.P. Seiersen efter den afdøde familiefader, Johan Poul Seiersen. Han havde grundlagt forretningen helt tilbage i 1857 og flyttet den til matriklen i 1869. I 1911 solgte familien Seiersen den nu temmelig gamle skibshandel til Sophus Emil Johnsen, der flyttede ind i ejendommen sammen med sin hustru, Marie.

    Johnsen var en dygtig skibshandler og blev i løbet af få år en velstående mand. Pengene fik dog ben at gå på, da Johnsen brugte store summer på at dyrke sin passion for historien om den dansk-norske sømand og legende, Christian Jacobsen Drakenberg. Drakenberg skulle efter sigende være født i 1626 og være blevet hele 146 år gammel. Han døde i 1772 i Aarhus, hvor han havde tilbragt de sidste år af sit liv, og blev gravlagt i et kapel i Aarhus Domkirke.

    For at fremme og fortælle Drakenbergs historie fik Johnsen oversat Drakenbergs levnedsbeskrivelse til flere sprog og distribueret oversættelserne i udlandet. Han udgav også flere danske blade om ham, åbnede et Drakenberg-museum og stiftede en Drakenberg-orden, som han uddelte til folk, der i hans øjne fortjente den. Johnsen så nærmest sig selv som den nye Drakenberg og var sikker på, at han skulle leve lige så længe. På sine ældre dage gik han altid i matrostøj og groede sig et skæg, der mindede om Drakenbergs. Man begyndte af samme grund at kalde ham for ”Drakenberg-Johnsen” og Mindebrogade 2 for ”Drakenberghuset”. Navnet har hængt ved siden og pryder ejendommens facade mod Mindebrogade.

    Samtidig med sine Drakenbergsysler passede Johnsen skibshandelen på Mindebrogade 2. I 1921 havde han optaget en medarbejder som kompagnon, så han var ikke alene om det. I 1941 solgte Johnsen sin halvpart. Skibshandelen forblev dog i kælderen på Mindebrogade 2 og blev Aarhus’ ældste skibshandel, hvilket der blev reklameret med både på ejendommens facade og i avisen.

     

    Fra gammeldags restaurant til stripklub

    I 1973 blev skibshandelen nødt til at flytte, da lokalerne nu skulle bruges til en ny kælderbeværtning. Den åbnede samme år under navnet Drakenberg-Kælderen og blev indrettet som et ydmygt sted med klinker på gulvet, synlige fyrretræsbjælker i loftet og råpudsede mure. Væggene var dekoreret med billeder af Drakenberg og andre maritime motiver samt skibsklokker og flaskeskibe.

    Det havde dog været svært at få gjort kælderen klar til den nye vin- og ølbodega, og arbejdet var af sikkerhedsgrunde kun skredet langsomt frem. ”Det er jo nemlig en gammel sandbanke, et stykke kyst, huset står på,” fortalte en af værtshusejerne på indvielsesdagen 1. december 1973. ”Vi har måttet sænke gulvet 30 centimeter og er ’undervejs’ stødt både på kystens sand og alger og fortidens gamle bolværker og træfunderinger.”

    Ejerne af værtshuset var også ejere af Restaurant Børsen, der siden 1893 havde holdt til over kælderen og serveret en berømt skipperlabskovs. Restauranten nåede næsten at opleve 100-års jubilæum i Mindebrogade 2, men blev solgt i 1988. Køberne var et kinesisk ægtepar, der oprettede Aarhus’ sjette kinesiske restaurant nogensinde. Restauranten hed Asian House og blev indrettet med respekt for de gamle restaurationslokaler, hvor træpaneler og stole bevaredes. Den fik dog også nye, asiatisk inspirerede dekorationer, røde gardiner og gulvtæpper samt kinesiske lamper i vinduerne. En journalist, der i 1988 besøgte restauranten, observerede blandingen af dansk og asiatisk indretning. I sin anmeldelse af restauranten skrev hun: ”Jeg tog kaffen, skænket fra en Bing og Grøndahl tepotte. Nogle kultursammenstød af den underholdende slags kunne ikke undgås med dansk musselmalet porcelæn og knive og gafler på rosa duge og som baggrundsmusik et bånd med kinesisk stemmeføring til ’Que sera, sera’ – kendt fra en Hitchcockfilm.”

    Mindebrogade 2 har på denne måde altid været en ejendom, hvor det nye, det gamle og det rigtig gamle har mødtes på mange finurlige måder. I dag er det dog det nye, der har overtaget, da ejendommen er ramme om flere, moderne udskænkningssteder, der præger nattelivet i Aarhus. I de gamle restaurationslokaler ligger således stripklubben, Club Lounge 8000, og i kælderbeværtningen findes nu bodegaen Thorkilds. På ejendommens hjørne til Skolegade lå indtil for nylig baren og dansestedet, Mojo, som nu dog er permanent lukket.

     

    Læs mere:

    I en artikelserie fortæller stadsarkivet om udvalgte ejendomme ved Aarhus’ historiske havnefront. Den historiske havnefront er dannet i takt med åhavnens udvikling til kysthavn, byens fysiske udvidelse mod både nord og syd samt den gradvise befolkningsforøgelse igennem 1800-tallet. Havnefronten kan i store træk siges at gå fra Skansepalæet på Strandvejen i syd til Skovvejen i nord. De fleste af bygningerne her blev bygget fra midten af 1800-tallet til de første årtier af 1900-tallet. Stadsarkivet deltager i et EU Interreg-projekt WaVE, der handler om kulturarven ved vandet og dens betydning for byernes identitet, vækst og udvikling.

     

    Læs mere på Den historiske havnefront - AarhusWiki. Læs mere om de enkelte ejendomme ved at zoome ind på kortet på samme hjemmeside.

    Sidst opdateret: 8. november 2023