Gå til hovedindhold

Cykelstjerner i arkivet

I forrige uge lagde de danske landeveje helt ekstraordinært scene til de tre første etaper af årets Tour de France. Selvom det var første gang, at touren besøgte Danmark, er Danmark et land med stærke cykeltraditioner. På Stadsarkivet er vi for tiden ved at registrere Stiftens omfattende samling af sportsbilleder fra 1930-1970, og i dag får I et lille smugkig i samlingens cykelbilleder.

  • Læs op

Indhold

    Fredborg og Frøken Aarhus

    Tre gamle aarhustraditioner blev i 1964 forenet, nemlig cykelbanen, Frøken Aarhus og Rundskuet. På cykelbanen blev årets Frøken Aarhuskandidater præsenteret til årets Rundskueløb. Aarhus har lange og stolte traditioner inden for banecyklingen, og på billedet ses blandt andre den dengang blot 17-årige Niels Fredborg (på cykel nr. 2 fra venstre) med Frøken Aarhus-kandidaten Jytte Bruun Dahl. Frk. Jytte blev senere på året kåret til Frøken Aarhus, og Fredborg blev en sand cykellegende med blandt andet en olympisk titel på CV’et.

    Fotograf Ib Rahbek-Clausen, 1964, Aarhus Stadsarkiv.

     

    Læs mere om Aarhus Cyklebane på AarhusWiki

     

    6-dagesløb i Aarhus-Hallen

    Fra 1954 til 1961 blev der afholdt 6-dagesløb i Aarhus i Aarhus-Hallen på Skt. Knuds Torv. Banen var med sine 114,5 meter meget kort, og en runde kunne gennemkøres på blot 7 sekunder. Dette medførte, at nogle cykelryttere måtte tage søsygetabletter for at klare strabadserne. Flest sejre på vinterbanen i Aarhus fik Kay Werner Nielsen, der vandt i 1955, 1958 og det sidste løb i 1961 – de sidste to sammen med en anden dansk cykelstjerne, Palle Lykke Jensen.

    I 1956 blev det ikke til en samlet sejr, men Kay Werner hev alligevel flere spurtpræmier hjem. Her deler han ud af en af spurtpræmierne en pose karameller –  til et juniorarrangement, der blev afholdt af avisen Demokraten.

    Fotograf Børge Venge, 1956, Aarhus Stiftstidende.

     

     

    Ringgadeløb under krigen

    I 1940’erne lagde Aarhus flere gange asfalt til Ringgadeløbet, der under krigen var en kærkommen adspredelse. Første år, løbet blev kørt, var i 1942, hvor feltet her er fotograferet på Søndre Ringgade. Vinder blev Christian Petersen fra Horsens (liggende som nr. 3), der i øvrigt også vandt løbet året efter.

    Løbet, der blev kørt som et pointløb, blev et stort publikumsstykke med omkring 10.000 tilskuere langs Ringgaden. Efter løbet stod Gunnar ”Nu” Hansen klar til at interviewe Petersen, der mente, at sejren blandt andet skyldtes, at han modsat københavnerne var vant til bakker.

    Ukendt fotograf, bragt i Århus Stiftstidende 4. maj 1942, Aarhus Stadsarkiv.

     

    Landevejens stjerner

    En af Danmarks helt store cykelstjerner gennem tiderne er Ole Ritter. I 1964 var Ritter en tur forbi Aarhus, da de danske mesterskaber blev afholdt med start og opløb på Ormslevvej ved Stavtrup. Her kunne Ritter i ensom majestæt trille over målstregen som årets danske mester 17 sekunder foran Knud Boch på andenpladsen og Ole Pingel på tredjepladsen.

    Fotograf Ib Rahbek-Clausen, 16. August 1964, Aarhus Stadsarkiv.

     

    Vinder på Stadion Allé

    Aarhus Amatør Cykleklub stod tidligere bag store cykelløb som Skylonløbet og Silhorkoløbet. Sidstnævnte havde blandt andre Leif Mortensen og Mogens Frey på præmieskamlen.

    På billedet er vi til Skylonløbet, der i 1956 havde opløb på Stadion Allé. Her kunne Ole Retvig køre først over stregen foran Jørgen Nielsen. På tredjepladsen kom Palle Lykke Jensen, der punkterede under det kraftige skybrud. Ole Retvig deltog desuden i Tour de France i 1959 og 1960. Den gang bestod holdene i Tour de France af nationale hold, og Retvig deltog på et blandet internationalt hold.

    Fotograf Børge Venge, 1956, Aarhus Stadsarkiv.

     

    Sidst opdateret: 22. januar 2024