Gå til hovedindhold

På ferie uden mor og far

Tidligere var det ganske normalt, at børn blev sendt på sommerferie uden mor og far. Voksne havde ikke samme ferierettigheder, som vi har i dag, og så blev det anset for sundt at sende børnene ud af storbyerne, der var præget af tung industri og dårlige levevilkår.
Stadsarkivet er i denne uge dykket ned i Århus Stiftstidendes arkiv og har fundet billeder frem af spændte feriebørn.

  • Læs op

Indhold

    Københavnerbørn på landet

    21. juni 1941 ankom ca. 1.100 københavnske feriebørn til Aarhus. Statsbanerne havde til lejligheden indsat en ekstra færge fra Kalundborg til at fragte de mange børn. Komitéen for københavnske skolebørns landophold blev dannet tilbage i 1853 med det formål at sende københavnske børn på landet for at få frisk luft og tage nogle kilo på. Langt de fleste af børnene skulle da også videre ud til værtsfamilier forskellige steder i Jylland.

    Her marcherer de mange børn fra Kalundborgfærgen, der lagde til ved Aarhus Børs, til Aarhus Hovedbanegård, hvor de skulle med toget videre. Børsen lå, hvor Dokk1 ligger i dag.

    Ukendt fotograf, bragt i Århus Stiftstidende 21. Juni 1941.

     

    Ferie i Sønderjylland

    Det var ikke kun københavnske børn, som blev sendt på sommerophold uden for byen. Også aarhusianske børn er gennem årene sendt på ophold på landet.

    I sommeren 1943 var mange aarhusianske skolebørn på ferie i Sønderjylland – helt uden mor og far, der blev hjemme i byen og arbejdede. Børnene var inviteret af Det danske Samfund, der sørgede for private indkvarteringer i det sønderjyske til de mange små aarhusianere.

    Ved hjemkomsten var der kys og kram på Aarhus Hovedbanegård. Her får en lille pige et kys af sin hjemvendte storesøster.

    Bragt i Århus Stiftstidende 28. Juli 1943.

     

    Sømænd i sommerferien

    I 1959 fik 24 heldige aarhusianske drenge lov til at tilbringe to uger af deres sommerferie med at lege sømænd. Fra Rådhuspladsen blev drengene henter i en af marinens lastbiler, og så gik turen ellers over Grenå-Hundested til Auderødlejren. Turen var arrangeret af drengenes lærer, Riis Poulsen, der her er fotograferet med drengene ved afgang.

    Var man ikke så heldig, at ens lærer havde arrangeret en fed ferie for én, var der hjælp at hente – også for ubemidlede familier. Fra 1949 fik alle skolebørn ret til én gratis ferierejse om året med De Danske Statsbaner – et tilbud, som op mod 9.000 aarhusianske skolebørn benyttede sig af årligt i 1950’erne.

    Fotograf Børge Venge, 1959, Aarhus Stadsarkiv.

     

    Grønlandske feriebørn

    11. juli 1963 ankom 19 grønlandske børn fra Paamiut (tidligere Frederikshåb) med Kalundborgfærgen til Aarhus. Turen var arrangeret af Lions Club, og børnene skulle de næste 14 dage bo ved værtsfamilier i Aarhus og omegn. Her tager det aarhusianske søskendepar Helle og Ivan mod 12-årige Sofus.

    Det var andet år i træk, at Lions Club arrangerede turen for de grønlandske børn.

    Fotograf Jørn Timm, 1963, Aarhus Stadsarkiv.

     

    Helga fra Sydslesvig

    Lille frøken Helga var en af de mange børn fra Sydslesvig som i 1940’erne i sommerferien blev sendt væk fra det krigshærgede Tyskland, for blandt andet at få lidt sul på kroppen og træne det danske sprog. I 1945 var det tredje år i træk, hvor aarhusianske fru Carstensen kunne hente Helga og hunden Topsy på hovedbanegården. De mange sydslesvigske børn kom fra dansksindede hjem, og da Komiteen for Sydslesvigske Børns Ferierejser begyndte sit virke i 1919, var formålet da også dansk-nationalt.

    Bragt i Århus Stiftstidende 25. august 1945.

     

    Wiernerbørn i nød

    I 1920’erne hjalp Danmark ca. 25.000 børn fra Wien med at komme på fode fysisk og mentalt efter sult og voldsomme oplevelser i kølvandet på 1. verdenskrig. I 1954 var Danmark atter mål for en række østrigske børn. Denne gang var det dog ikke en verdenskrigs ødelæggelser, som var årsagen, men derimod voldsomme oversvømmelse. Mens forældrene kæmpede med at genopbygge huse og livsgrundlag, blev  omtrent hundrede børn sendt til Udbyhøj, hvor Arbejdersamaritanerne havde en lejr. I Aarhus gjorde toget ophold, og børnene, samt søster Erika fra Wien, der tog sig af børnene på den lange tur, blev trakteret med blandt andet pølser.

    Fotograf Børge Venge, 1954, Aarhus Stadsarkiv.

     

     

     

    Sidst opdateret: 22. januar 2024