Skulpturerne fortæller

Aarhus Stadsarkiv har netop fået udarbejdet nogle korte animationsfilm, hvor fire udvalgte skulpturer vækkes til live og fortæller om deres liv og bedrifter. Du kan blandt andet opleve statuen af politikeren Peter Sabroe fortælle om, hvordan han sørgede for bedre vilkår for børn i Danmark, eller skulpturen Hønemor fortælle om livet som bondekone i 1800-tallet.

Se filmene på en byvandringstur, der kan findes på OpdagAarhus app’en, eller find dem på Stadsarkivets hjemmeside under ”Skulpturerne fortæller”.

OpdagAarhus kan downloades gratis, hvor du normalt finder dine apps. Åbn app’en og søg efter ”Rute: Skulpturerne fortæller”. Find første stop ved Hans Broges skulptur på Tietgens Plads og følg ruten til Hønemor på Frederiksgade, Bernhardt Jensen ved Frederiksbroen og Peter Sabroe på Østbanetorvet.

 

Monty Python-stilen genoplives

Filmene er lavet med særligt fokus på at skabe sjov og anderledes historieformidling for børn, men de kan uden tvivl underholde folk i alle aldre. De er nemlig lavet i den humoristiske collagestil, der især kendes fra diverse Monthy Python-film. Stilen gør gamle billeder af hovedpersonerne levende og visualiserer komplekse emner på en let og forfriskende måde.

Udover at få et smil på læben vil langt de fleste også opleve at lære noget nyt om de fire hovedpersoner. For selvom vi ofte går forbi skulpturerne, så er det ikke mange af os, der rent faktisk kender til historien bag.

 

Aarhus indtager birolle

De fire hovedpersoners fortællinger er ikke kun en historie om dem selv, men også om Aarhus. Gennem filmene kan du derfor også lære mere om de gader og stræder, du færdes i, når du går gennem byen. Eksempelvis berører fortællingen om storkøbmanden Hans Broge, hvordan oversøisk handel lå bag udvidelsen af Aarhus Havn i anden halvdel af 1800-tallet, og filmen om borgmester Bernhardt Jensen fortæller om, hvordan han reddede Latinerkvarteret fra at blive gennemboret af firesporet hovedgade i 1960’erne.

De fire film er ledsaget af links til yderligere materiale i Aarhus Stadsarkivs digitale arkiver.

 

Er du klar til at se filmene? Så find dem her. 

 

Projektet er støttet af Region Midtjylland og udviklet i samarbejde med Viborg Museum.