Gå til hovedindhold

Tilbage på skolebænken

I dag er skolernes sommerferie slut og de aarhusianske skoler fyldes atter med glade og forhåbentligt veloplagte børn. Stadsarkivet har endnu engang været en tur i billedarkivet og fundet billeder fra den aarhusianske skolehistorie.

  • Læs op

Indhold

    Byens mange skoler

    Tidligere lå der inden for købstadskommunens snævre grænser et væld af kommunale skoler. De fem børn, som Stiftens fotograf her har foreviget ved krydset ved Park Allé og Rådhuspladsen på første skoledag efter sommerferien i 1941, skulle da også tre forskellige steder hen. De skulle henholdsvis til N.J. Fjordsgades Skole, der var for både drenge og piger, drengeskolen Valdemarsgades Skole og pigeskolen Frederiks Allés Skole. De to sidstnævnte skoler blev i 1961 slået sammen under navnet Brobjergskolen.

    Bragt i Århus Stiftstidende 01.08.1941, Aarhus Stadsarkiv.

     

    Optagelsesprøve til mellemskolen

    Fra 1937 til 1958 blev elever i landets købstæder allerede fra 11-års-alderen del i to grupper; nemlig i eksamensmellemskolen og den eksamensfri mellemskole. Tanken bag opdelingen var, at de bogligt begavede børn skulle i eksamensmellemskolen, mens de praktisk begavede børn skulle i den eksamensfri mellemskole. På billedet er Stiften med til optagelsesprøven til mellemskolen på Christiansgades Skole i 1940, hvor lærerinde, frk. Andersen, uddeler regnestykker. I alt var ca. 550 aarhusianske skolebørn tilmeldt til optagelsesprøven i 1940.

    Bragt i Århus Stiftstidende 11.11.1940, Aarhus Stadsarkiv.

     

    Nødundervisning under besættelsen

    Under sommerferien har mange måske tænkt, at deres skoler ikke behøvede at genåbne i morgen. Dette scenarium blev virkelighed for mange af byens skolebørn under 2. verdenskrig. Allerede i slutningen af 1942 blev de kommuneskolerne i Læssøesgade, Samsøgade, Ny Munkegade og Nørrebrogade beslaglagt, og undervisning blev herefter gennemført hver anden dag eller som halve dage på andre skoler. I krigens sidste måneder brød undervisningen for en stund helt sammen. Hvis den foregik, var den interimistisk, som her i Samsøgades Skoles lærer Otto Halkiers kælder på Carsten Hauchs Vej 2. Bemærk det lille dannebrogsflag på bordet.

    Bragt i Århus Stiftstidende 13.03.1943, Aarhus Stadsarkiv.

    Skolemodenhedsprøver

    I løbet af 1950’erne og 1960’erne gik tusindvis af aarhusianske børn op til den såkaldte skolemodenhedsprøve. Børn havde undervisningspligt, hvis de var fyldt syv år inden 1. august i det pågældende år. Hvis de blev syv år inden 1. februar det efterfølgende år var de derimod undervisningsberettede, og det var denne gruppe af børn, der blev indkaldt til skolemodenhedsprøven. Prøven var dog ofte udsat for kritik og med indførelsen af de første børnehaveklasser i slutningen af 1960’erne blev prøven overflødig.

    Her er en gruppe elever til skolemodenhedsprøve på Skovvangsskolen i 1962.

    Fotograf Børge Venge, 1962, Aarhus Stadsarkiv.  

    Læs mere om Skovvangskolen på AarhusWiki

     

    De første børnehaveklasser

    I 1969, der var året før den store kommunesammenlægning, startede 24 børnehaveklasser i Aarhus Kommune. Børnehaveklassen var et nyt tiltag, og den første børnehaveklasse blev oprettet i 1967 på N.J. Fjordsgades Skole. Skolemodenhedsprøver var nu afløst af LEGO, maling og højtlæsning. Skolen forsøgte i højere grad at tilpasse sig eleven end omvendt. 

    Her er det nye skolestartere på Brobjergskolen i 1969, som Stiftens fotograf har foreviget.

    Fotograf Jørgen Timm, 1969, Aarhus Stadsarkiv.

     

    Sidst opdateret: 22. januar 2024