Gå til hovedindhold

Ugens Aarhushistorie: Julepynten fik kunderne tilbage fra Randers

Om kort tid må vi sige farvel til de smukke julelys og den stemningsfulde julepynt, som ses rundt om i byens forretningsgader. De sidste mange år har vi kunne nyde den glitrende ”stjernehimmel” over Strøget, men sådan har det naturligvis ikke altid været.

Indhold

    Billede: Med sne og julelys var juleidyllen i top ved Mønsterbageriet på hjørnet af Tordenskjoldsgade og Herluf Trolles Gade i 1967. Fotograf Lars Christian Brink Christensen, 1967, Aarhus Stadsarkiv.

     

    I slutningen af 1920’erne havde de aarhusianske købmænd et problem; nemlig at mange af de handlende tog til Randers for at gøre deres juleindkøb. Sagen var, at nabokøbstaden efterhånden var blevet danmarksberømt for sin gadeudsmykning i julen. I de snævre randrusianske gader var det nemt at hænge lysende granguirlander op, som kunne skabe den helt rigtige julestemning. Udfordringen for de aarhusianske købmænd var, at sporvejnettet i Aarhus gjorde det svært at hænge guirlander op.

    I 1931 løste de forretningsdrivende i Ryesgade dette problem ved at hænge granguirlander op parallelt med husene. Året efter dukkede der også granguirlander op i Vestergade og M.P. Bruuns Gade – og denne gang med lys i. I M.P. Bruuns Gade havde man endda opstillet 30 kulørte lamper på to og en halv meter høje standere. Julesuccesen i Vestergade og M.P. Bruuns Gade gjorde, at i de følgende år fulgte gader som Frederiks Allé, Immervad, Jægergårdsgade og Nørregade trop. I slutningen af 1930’erne var Aarhus således dækket af lysende granguirlander i december, og aarhusianerne behøvede ikke længere at tage til Randers for at opleve rigtig julestemning.

     

    Billede: I 1930’erne var Store Torv et trafikeret knudepunkt med både sporvogne og biler. I julen blev kunderne lokket til med et stort juletræ og lys langs fortovene. Stadsingeniørens Kontor, ca. 1930, Aarhus Stadsarkiv.

     

    Billede: Julestemning i Ryesgade i 1955 med lysende granguirlander, der hænger parallelt med gaden, så der er plads til sporvognsnettet. Fotograf Børge Venge, 1955, Aarhus Stadsarkiv.

     

    Billede: Ved Immervad var der i begyndelsen af 1960’erne både juletræer på Magasin og granguirlander over gaden. Meget har dog ændret sig ved Immervad, siden dette billede blev taget. Åen er blevet fritlagt og bilerne er forsvundet. Det samme er Magasins gamle bygning til fordel for en endnu større stormagasinsbygning. Fotograf Børge Venge, 1961, Aarhus Stadsarkiv.

     

    Billede: Skt. Clemens Stræde har med sin smalle gade altid været nem at pynte op til jul. Som her i begyndelsen af 1990’erne, hvor julestjerner og julehjerter pryder gaden. Fotograf Jens Tønnesen, 1991, Aarhus Stadsarkiv.

     

     

     

    Sidst opdateret: 8. januar 2024