Gå til hovedindhold

2024

Ugens Aarhushistorie: Andelsmejeriet genoplivede landsbyfælleskabet i Lisbjerg

Lisbjerg er under udvikling, og der bygges nyt. Vi spørger: Hvad har samlet Lisbjerg gennem tiden? Dette spørgsmål er udgangspunktet for en ny kultur- og lokalhistorisk udstilling udarbejdet af Bystrategi, Teknik og Miljø i samarbejde med Aarhus Stadsarkiv og Moesgård Museum. Udstillingen opstilles i Lisbjerg Infohus og fortæller historien om det tidligste Lisbjerg op til i dag. Udstillingen åbner d. 24. maj kl. 14, og alle er inviteret til åbningen, hvor der er forskellige historiske indslag, og der tændes op i grillen.

Ugens Aarhushistorie: Vikingestormand skabte Lisbjerg

I dag er Lisbjerg en mindre forstad til Aarhus, men engang var den hjemsted for en af vikingetidens stormænd. En ny udstilling, udviklet af Bystrategi, Teknik og Miljø, tager dig med på rejsen fra Lisbjergs ældste historie som en lille vandrelandsby helt op til i dag med det store forbrændingsværk.

Ugens Aarhushistorie: Prostitueret førte til navnændring i Gammel Munkegade

Gammel Munkegade, der ligger i Klostergadekvarteret, er, som navnet afslører, en gammel gade, men gaden fik først officielt titlen som ”gammel” i 1985 – indtil da hed gaden blot Munkegade. Munkene, som gadenavnet også henviser til, var de dominikanermunke, der indtil reformationen boede i Vor Frue Kloster.

Aarhus skal have ny stadsarkivar

Den første stadsarkivar i Aarhus har valgt at takke af. Efter 13 år på posten har Søren Bitsch Christensen besluttet at skifte til et nyt job som vicedirektør for Kulturarv på Det Kgl. Bibliotek. Stillingen vil snarest blive slået op.

Ugens Aarhushistorie: Nygade - Danmarks “ondeste” gade lå i Klostergadekvarteret

Da en københavnsk journalist i september 1950 kom en tur til Aarhus, valgte han at besøge den lille forfaldne gade Nygade, der lå i Klostergadekvarteret mellem Vor Frue Kirke og Grønnegade. I sin artikel, der ramte forsiden af Ekstra Bladet, beskrev journalisten en gade præget af kriminalitet, vold, sortbørshandel og prostitution. I tilgift var der smugkroer på 20 ud af gadens i alt 31 adresser. Med journalistens ord var der her ”mere hårdhed, ækelhed og fare” end i nogen anden gade i Danmark, og han tøvede ikke med at kalde Nygade for ”Danmarks ondeste gade.”

Nyt på AarhusArkivet

AarhusArkivet er Stadsarkivets arkivportal på nettet. Her kan du se registreringer af tusindvis af arkivalier, der omfatter alt fra små private fotosamlinger til det store kommunearkiv. AarhusArkivet bliver løbende opdateret med arkiver i alle størrelse og formater. Det sidste stykke tid er der blandt meget andet kommet billeder fra cirkus, politikere, Frøken Aarhus, Bispehaven og meget andet online på AarhusArkivet.