Gå til hovedindhold

2024

Ugens Aarhushistorie: Sol, sand og bølger på byens smukke strande

Den danske sommer er lunefuld, men når sommeren endeligt viser sig fra sin mest solrige side, er der ikke mange steder i Danmark, som er bedre at være end ved Aarhus. I og omkring Aarhus findes mange fantastiske badestrande, og takket være forbedringer af vandmiljø og Havnebadet kan du nu også hoppe i vandet direkte i et af byens mange havnebassiner. Stadsarkivet har i denne uge været en tur i gemmerne og fundet et udpluk af aarhusianske strandbilleder.

Ugens Aarhushistorie: Aarhusianske OL-historier – Sølvholdet fra 1960

Ved de olympiske lege i Rom i 1960 var et af de store danske højdepunkter, at det danske fodboldlandshold for herre spillede sig til en sølvmedalje. Holdet fik hurtigt tilnavnet sølvholdet og på holdet var tre aarhusianere; en målmand, en forsvarsspiller og en angriber.

Ugens Aarhushistorie: Aarhusianske OL-historier – Cykeltriumfer og tragedie

Cykelsporten kan om nogen sport både byde på triumfer og tragedier. Og hvis man ser på den aarhusianske OL-cykelhistorie, rummer den da også begge dele. Triumf ved OL opnåede eksempelvis både Niels Fredborg og Gunnar Asmussen, mens tragedien ramte Knud Enemark ved OL i 1960 – et OL, som han aldrig vendte levende hjem fra.

Ugens Aarhushistorie: Aarhusianske OL-historier – Olympiske svømmepiger

I dag er der nok ikke mange, der kan nikke genkendende til navne som Eva Arndt og Fritze Nathansen. Anderledes så det ud for ca. 80 år siden, hvor de to aarhusianske svømmepigers navne ofte var på forsiden af byens aviser og gentagende gange sammen med ord som ”rekord” og ”medalje”.

Ugens Aarhushistorie: Kunst i Kongelunden – Aarhus Stadion

Aarhus Stadion kommer i løbet af de næste par år til at gennemgå en fuldstændig forandring. Alligevel vil nogle ting forblive, som de har været stort set siden stadion blev indviet i 1920 – her i blandt den smukke gamle hovedbygning og kunstværkerne ved John Stampes Plads.

Ugens Aarhushistorie: Kunst i Kongelunden – Slotshaven

Slotshaven ved Marselisborg Slot er et rent mekka for kunstelskere. Placeret rundt i haven mellem bede, på de store vide plæner og sågar i en sø gemmer sig den ene skulptur efter den anden.