Gå til hovedindhold

Månedens Film - Et viralt hit fra Danmarks første filmpioner

Denne måneds udvalgte film er blevet noget af et viralt hit. På det sociale medie X (tidligere kendt som Twitter) har mere end syv millioner mennesker set klippet, der er optaget på Skt. Clemens Bro i Aarhus i 1902.

 • Læs op

Indhold

  Peter Elfelts film fra Skt. Clemens Bro i 1902 - de første syv sekunder er dog fra et dyrskue. Fotograf Peter Elfelt samt ukendt fotograf, Aarhus Stadsarkiv.


  Klippets oprindelige skaber er da heller ikke Hr.-hvem-som-helst, men Danmarks første filmpioner og kongelig hoffotograf, Peter Elfelt. Peter Elfelt rejste i starten af 1900-tallet rundt i landet og fremviste levende billeder, som film dengang blev kaldt. Turen gik også til Aarhus, hvor han blandt andet fremviste sine levende billeder ved Handels- og Kontoristforeningen. Det er formodentlig i forbindelse med disse besøg i Aarhus, at filmen på Skt. Clemens Bro er blevet optaget.

  Selvom Elfelt har et imponerende CV, og filmen er den ældste film fra Aarhus vi kender til, er det ikke derfor den er gået viralt. Filmen er nemlig ved hjælp af AI blevet farvelagt af Nikolai Dahlsen-Jensen, der står bag YouTube-kanalen RestoringOldStuff. Derudover skiller filmen sig ud ved, at en ung mand igennem lang tid stirrer på os gennem kameraet, mens dagligdagen på Skt. Clemens Bro med hestevogne, familier og hunde passerer forbi os.

  Selvom farvelægningen ikke er en restaurering i ordets egentlige forstand, og AI næppe har fanget de oprindelige farver, giver den farvelagte film et nyt og interessant perspektiv på Aarhus i ”gamle dage”. Det føles næsten som, at vi selv står på Skt. Clemens Bro sammen med den unge mand, der for 122 år siden.

   

  Du kan læse mere om filmen i denne artikel i Lokalavisen, hvor stadsarkivar Søren Bitsch Christensen fortæller mere om Elfelt og filmen her:

  Artikel fra Lokalavisen - "122 år gammelt filmklip fra Aarhus går verden rundt. Men hvem er den mystiske mand, der stirrer ind i kameraet?"

  Du kan også smutte ind på YouTube og se den farvelagte film

  På AarhusArkivet har vi den originale film liggende i flere udgaver. I denne udgave er den klippet sammen med en andre film, hver den ene også er optaget af Elfelt i 1905. Her har Elfelt taget turen gennem Aarhus med sporvognen, som kom til byen i 1904. Desuden indeholder filmen også klip fra en ukendt fotograf fra starten af 1920’erne, hvor turen blandt andet går forbi Banegårdspladsen, der var under ombygning. Filmen starter med syv sekunders optagelse fra et dyrskue.

  Se filmen på AarhusArkivet

   

  Sidst opdateret: 2. februar 2024