Gå til hovedindhold

Nyt på AarhusArkivet

AarhusArkivet er Stadsarkivets arkivportal på nettet. Her kan du se registreringer af tusindvis af arkivalier, der omfatter alt fra små private fotosamlinger til det store kommunearkiv. AarhusArkivet bliver løbende opdateret med arkiver i alle størrelse og formater. Det sidste stykke tid er der blandt meget andet kommet billeder fra cirkus, politikere, Frøken Aarhus, Bispehaven og meget andet online på AarhusArkivet.

 • Læs op

Indhold

  Århus Stiftstidende – Show og underholdning

  Knap 750 registreringer af billeder fra Århus Stiftstidendes arkiv ligger nu klar på AarhusArkivet. Billederne stammer fra kategorien Show og underholdning 1970-2000, og næsten 400 udvalgte billeder fra kategorien er digitaliseret. Billederne tager dig både med til blandt andet cirkus på Tangkrogen, Frøken Aarhus i Friheden og disco-dronninger i Vejlby Risskov-Hallen.

  Billede: Katja Schumann i manegen med sine heste i Cirkus Schumann på Tangkrogen. Fotograf Jens-Kristian Søgaard, 1979, Aarhus Stadsarkiv.

  Se billederne på AarhusArkivet

   

  Støtteforeningen Aarhus Stadsarkiv

  Støtteforeningen Aarhus Stadsarkiv var blandt de mest aktive i kampen for at få oprettet et stadsarkiv i Aarhus. Foreningen blev stiftet d. 23. august 2005 med formål at støtte oprettelse af et byarkiv i Aarhus. Læserbreve og støttearrangementer var blandt værktøjerne til at vække interesse for sagen, som efterhånden også fik politisk opbakning fra en bred vifte af partier i byrådet. I 2010 lykkedes det, og Aarhus Stadsarkiv åbnede først på Aarhus Rådhus og i 2011 på Vester Alle 12 - i samme bygning som Rigsarkivet havde sin afdeling i Aarhus.

  Foreningen virkede herefter ved at støtte Aarhus Stadsarkiv på forskellig vis, bl.a. når stadsarkivet skulle skaffe frivillige til projekter eller afholde arrangementer samt at støtte med donationer af mindre karakter.

  Foreningen var igen særdeles aktiv, da stadsarkivet skulle flytte på Dokk1, i forbindelse med at Rigsarkivet nedlagde sin afdeling i Aarhus med udgangen af 2015.

  I 2023 besluttede foreningen af nedlægge sig selv. Arkivet efter Støtteforeningen Aarhus Stadsarkiv er nu afleveret til stadsarkivet.

  Se arkivet på AarhusArkivet

   

  Gamle aarhusmotiver

  Over 100 gamle aarhusmotiver kan nu ses på AarhusArkivet. Billederne stammer fra en borger, der har haft billederne stående i et ringbind. Billederne er formodentligt primært fotokopier af gamle postkort.

  Billede: Skt. Clemens Torv med liv omkring den gamle telefonkiosk. Ukendt fotograf, ca. 1900, Aarhus Stadsarkiv.

  Se billederne på AarhusArkivet

   

  Portrætter fra familien Wohlert

  Indkomsten består af en række portrætfotografier knyttet til fabrikant Kai Wohlert, der blandt andet var stifter af virksomheden KAWO. Wohlerts far var også fabrikant i Aarhus, ligesom hans to brødre også gjorde karriere indenfor samme felt. Kai Wohlert blev gift med Else Christensen, der var datter af Oluf Christensen, ejer af Hotel Royal og senere hoteldirektør på Hotel D’Angleterres.

  Billede: Portræt af fabrikant Kai Wohlert. Ukendt fotograf, ca. 1920, Aarhus Stadsarkiv.

  Se billederne på AarhusArkivet

  Læs mere om Kai Wohlert på AarhusWiki

   

  Fotografier af Lone Hindø

  Da byrådspolitiker Lone Hindø i 1986 blev en del af magistraten for SF, var det som byens første rådkvinde. Lone Hindø sidder stadig i byrådet, i dag for Socialdemokratiet, og for nylig har hun afleveret en række fotografier til Stadsarkivet.

  Billede: Rådkvinde Lone Hindø og biolog Vagn Juhl-Larsen bliver gift i Ravnsbjergkirken. Parret, der er interesseret i fodbold og hestevæddeløb, bliver uden for kirken mødt af fire ponyer fra Jydsk Pony-væddeløbsforening og fritidspædagogernes fodboldklub. Fotograf Preben Hupfeld, 1987, Aarhus Stadsarkiv.

  Se billederne på AarhusArkivet

  Læs mere om Lone Hindø på AarhusWiki

   

  Husfotografens billeder

  Ib Nicolajsen er frivillig ved Stadsarkivet som husfotograf. Ib tager løbende billeder, der kan bruges i diverse formidlingsprojekter og til at dokumentere byens udvikling. Ib afleverer løbende billeder til Stadsarkivet, og denne gang er det billeder fra Hasle, der er blevet uploadet til AarhusArkivet.

  Billede: Rækkehusene på Kærtoften 16-18 i Hasle set mod Viborgvej med Hasle Torv i baggrunden. Fotograf Ib Nicolajsen, 2020, Aarhus Stadsarkiv.

  Se billederne på AarhusArkivet

   

  Pressefotograf Kim Haugaard

  Pressefotograf Kim Haugaard er nærmest synonym med Århus Stiftstidende, hvor han var ansat fra 1974 til han gik på pension i 2022. Kim kan dog stadig ses rundt i bybilledet med sit kamera og leverer også fortsat billeder til Stadsarkivet. Kim Haugaard har eksempelvis for nyligt været en tur forbi Bispehaven, der lige nu byfornyes.

  Billede: Boligområdet Bispehaven i Hasle fotograferet i forbindelse med en kommende byfornyelse af området. Fotograf Kim Haugaard, 2023, Aarhus Stadsarkiv.

  Se billederne på AarhusArkivet

   

  Sidst opdateret: 30. april 2024