Gå til hovedindhold

Nyt på AarhusArkivet

AarhusArkivet er Stadsarkivets arkivportal på nettet. Her kan du se registreringer af tusindvis af arkivalier, der omfatter alt fra små private fotosamlinger til det store kommunearkiv. AarhusArkivet bliver løbende opdateret med arkiver i alle størrelse og formater. Det sidste stykke tid er der blevet lagt digitale billeder fra blandt andet byens torve i 1980'erne, Pride-parade og moderne byudvikling online på AarhusArkivet.

 • Læs op

Indhold

  Billede: Prideoptog ved Bispetorvet. Fotograf Ib Nicolajsen, 2019, Aarhus Stadsarkiv.

   

  Husfotografens billeder

  Ib Nicolajsen er frivillig ved Stadsarkivet som husfotograf. Ib tager løbende billeder, der kan bruges i diverse formidlingsprojekter og til at dokumentere byens udvikling. Ib afleverer løbende billeder til Stadsarkivet, og denne gang er det billeder fra blandt andet Hasle Bakker, optog og demonstrationer, der er blevet uploadet til AarhusArkivet.

  Se billederne fra blandt andet Pride på AarhusArkivet

   

  Billede: Ejendomme langs og Bronzealdervænget. I baggrunden Brabrand Boligforenings afd. 6 Holmstrup på Jernaldervej. Fotograf Ib Nicolajsen, 2020, Aarhus Stadsarkiv.

  Se billederne fra Hasle Bakker på AarhusArkivet

   

   

  Billede: Den internationale borgerrettighedsbevægelse Black Lives Matter afholder demonstration mod racisme på Rådhuspladsen. Fotograf Ib Nicolajsen, 2020, Aarhus Stadsarkiv.

  Se billederne fra BLM-demonstration på AarhusArkivet

   

  Byens Torve

  Stadsarkivet har modtaget materialer fra Grønne Områder under Teknik og Miljø. Materialer indeholder blandt andet dagbøger fra beplantningsarbejder i Botanisk Have i 1940erne og forskellige fotos. Vi er i færd med at registrere og digitalisere udvalgt materiale herfra.

  I første omgang er der blevet lagt en lille billedserie fra byens torve fra slutningen af 1980’erne online.

  Billede: Parkering på Fredens Torv. Ukendt fotograf, ca. 1990, Aarhus Stadsarkiv

  Se billederne på AarhusArkivet

   

  Marryat Lauritzen

  For nyligt har Stadsarkivet fået tilsendt to postkort fra en borger. Motivet på postkortene er den aarhusianske visesanger og komiker Marryat Lauritzen, der i første halvdel af 1900-tallet turnerede Skandinavien rundt med sit show.

  Billede: Marryat Lauritzen. Ukendt fotograf, ca. 1915, Aarhus Stadsarkiv

  Se billederne på AarhusArkivet

  Læs mere om Marryat Lauritzen på AarhusWiki

   

  Leif Thomsens billeder

  Leif Thomsen har gennem flere årtier dokumenteret byudviklingen i Aarhus. I denne fotoserie følger vi byens udvikling i 00’erne og 10’erne med frilægning af åen, opførelsen af Bruuns Galleri, dronningebesøg og meget andet.

  Billede: Damplokomotiv nr. 991 fra Aarhus Hovedbanegård på vej under Ringgadebroen. Fotograf Leif Thomsen, 2009, Aarhus Stadsarkiv.

  Se billederne på AarhusArkivet

   

  Moderne byudvikling

  I denne billedserie taget af Phillip Fangel, kommer vi en tur rundt i Aarhus i 2020, hvor udviklingen af Aarhus Ø buldrede derudad med blandt Light House under opførelse.

  Billede: Store Torv 5 med Løveapoteket og boghandlen Kristian F. Møller. Fotograf Phillip Fangel, 2020, Aarhus Stadsarkiv.

  Se billederne på AarhusArkivet

   

  Sidst opdateret: 28. juni 2024