Gå til hovedindhold

Svalegangen

Teatret Svalegangen er et samtidsteater, der ligger i Rosenkrantzgade 21. Her opfører teatret forestillinger om relevante emner, der sætter tidens tanker og følelser i bevægelse.

 • Læs op

Indhold

  Billede: Teatret Svalegangen i Rosenkrantzgade 21. Fotograf Anita Strømberg Kimborg, 1995, Aarhus Stadsarkiv.

  Teatret Svalegangen startede i 1963, hvor skuespillerne Preben Harris, John Hahn-Petersen og Gyrd Løfqvist gik sammen om at åbne deres eget teater i et gammelt møbellager i Vestergade.

  Ved åbningen var det Danmarks mindste teater med plads til kun 54 tilskuere. Billetprisen for premiereforestillingen d. 3. juni 1963 var 100 kr., men herefter blev prisen skruet ned til i omegnen af 10 kr. pr. forestilling.

  I Svalegangens opstart var antallet af forestillinger begrænset til to-tre om ugen, og de begyndte først sent om aftenen, kl. 22.30, når skuespillerne var færdige med at spille på deres hovedjob ved Aarhus Teater.

  Efter nogle få år i Vestergade og en længere periode i Rosensgade flyttede Svalegangen til sin nuværende bygning i Rosenkrantzgade 21 i 1982. Her havde Kasino-Teatret holdt til fra 1900 til 1943, og efter krigen var bygningen blevet brugt som blandt andet jazzklub og hjemsted for Danmarks Radio. Sidstnævnte flyttede i 1981 til det nordlige Aarhus, hvormed der blev plads til Svalegangen.

  Her holder Teatret Svalegangen stadig til i dag, og det er siden vokset sig til at være Danmarks fjerdestørste teater uden for København.

  Læs mere om Teatret Svalegangen på AarhusWiki

   

  Sidst opdateret: 15. december 2023