Gå til hovedindhold

Kystpromenaden

Kystpromenaden er et af aarhusianernes yndede
udflugtssteder og har været det, lige siden gaden blev anlagt
i forbindelse med etableringen af Lystbådehavnen. Den har
altid fungeret som et bindeled mellem havet og livet i byen,
og nu er det også en vej til og fra det nye kvarter på Aarhus Ø.

Udsigt over Aarhus Lystbådehavn og Kystpromenaden. Ukendt fotograf, ca. 1952, Stadsingeniørens Kontor, Aarhus Stadsarkiv.

Sommerliv ved vejen ud til Lystbådehavnen. I baggrunden kan Søsporten anes. Ukendt fotograf, ca. 1952, Stadsingeniørens Kontor, Aarhus Stadsarkiv.

Da Aarhus Lystbådehavn blev indviet, var mange enige om, at det måtte være Nordens smukkeste. En stor del af æren for denne titel tilfaldt den nyanlagte kystpromenade, hvorfra der var udsigt til både havet, skoven og byen.

Aarhusianerne valfartede i Kystpromenaden for at gå tur i de smukke omgivelser. Det var dog ikke noget nyt fænomen, for i århundreder havde byens indbyggere nydt at tage til de nærmeste naturområder for en rekreativ spadseretur. For eksempel havde man siden 1826 kunne tage i Salonen i Risskov (i dag Sjette Frederiks Kro).

Den første bynære promenade ved havet var Skolebakken, der i 1862 blev anlagt som en smuk allé med træer og bænke langs kysten. Den hastige byudvikling og udvidelsen af Aarhus Havn betød dog snart, at Skolebakken delvist mistede sin glans. Til gengæld bød havneudvidelsen på andre muligheder for gåture ved havet, da en ny Nordre Mole blev anlagt vinkelret ud fra dét, der senere blev Kystvejen. Udsigten herfra tiltrak aarhusianerne på samme måde, som Skolebakken havde gjort det, og var det centrale udflugtssted for spadserende frem til Lystbådehavnens og Kystpromenadens anlæggelse.

Selvom Aarhus Ø i dag skærmer for store dele af Kystpromenadens udsigt, er gaden langs Lystbådehavnen stadig velbesøgt. Især i sommermånederne emmer den af liv og rummer en helt særlig atmosfære, der ikke kun lokker aarhusianerne dertil, men også sejlende turister i massevis.

 

Læs mere om Kystpromenaden på AarhusWiki

Læs mere om Aarhus Havns historie på AarhusWiki

Sidst opdateret: 2. februar 2024