Gå til hovedindhold

Udstilling på Dokk1: Krigens Sidste Stemmer – fortællinger fra aarhusianske plejehjem

Stadsarkivet inviterer til åbning af udstillingen Krigens sidste stemmer, Dokk1, 22. oktober kl. 14.00. Udstillingen står frem til 28. oktober. Alle er velkomne. Tilmelding er ikke nødvendig.

 • Læs op

Indhold

  Udstillingen viser fortællinger fra plejehjemsbeboere i Aarhus om erindringer fra 2. verdenskrig. Den er skabt af Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune sammen med Stadsarkivet, frivillige fra Besættelsesmuseet i Aarhus 1940-1945/Den Gamle By samt fotojournaliststuderende fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

  Udstillingen bliver ledsaget af et magasin med de fulde historier, der udkommer både trykt og digitalt.

  Indsamlingen af erindringer og udgivelsen af magasinet under overskriften ”Krigens sidste stemmer” fortæller stærke og vedkommende historier om en dramatisk og tragisk periode i Danmarks og Aarhus’ historie. Det ene formål er at bevare og formidle disse historier i Stadsarkivet. Et andet formål er at øge livskvaliteten for vores ældre borgere, fortæller rådmand Jette Skive: – Det er stærke historier fra en tid, som mange plejehjemsbeboere har oplevet og kan huske. Vores oplevelse er, at beboerne får øget livskvalitet ved at dele ud, og vi andre, som ikke har oplevet krigen, kan bære historierne videre.

   - Der er ikke meget, der både fascinerer og forskrækker os på samme måde som krig. I dag er der heldigvis kun forholdsvis få danskere, der kommer i berøring med krig. Men for ikke så forfærdelig længe siden var det helt anderledes, siger Søren Bitsch Christensen, Stadsarkivet i Aarhus, der har leveret fakta og fotos fra krigen.

  Fakta

  Beboere og pårørende deltager i åbningen 22. oktober kl. 14.00 på Dokk1, Hack Kampmanns Plads 2, i Aarhus af udstillingen Krigens Sidste Stemmer – fortællinger fra aarhusianske plejehjem.

  • Udstillingen varer til og med 28. oktober, og fortællingerne findes også i et magasin: Hent som pdf-fil her.
  • Fra 30. oktober til 8. november er udstillingen på Aarhus Rådhus i trafikhallen, og tanken er, at udstillingen kommer rundt på andre biblioteker, SOSU-Skolen, Sygeplejerskeskolen m.m.
  • Sundhed og Omsorg har tidligere lavet livshistorier sammen med 1. semesterstuderende fra DMJX https://bit.ly/2O3Nbqr.
  • Erindringerne bevares som en del af 2017aarhusianere.dk af Aarhus Stadsarkiv.

  Kontaktperson

  Søren Bitsch Christensen, stadsarkivar, Aarhus Stadsarkiv

  Tlf. 41856508

  Mail sbch@aarhus.dk

  Sidst opdateret: 8. november 2023