Gå til hovedindhold

Tak til de frivillige

Vores frivillige har gennem tiden udført mange forskellige typer opgaver sammen med os.
Det allerførste projekt som stadsarkivet gennemførte i samarbejde med frivillige var projektet Sejrs Sedler.

Indhold

    Sejrs Sedler er et omfattende kartotek på over 120.000 sedler med udtræk af artikler fra primært Århus Stiftstidende i årene fra 1794 til omkring 1950. Sedlerne er en fantastisk kilde til byens liv især i 1800-tallet med beskrivelse af borgernes hverdag med alt fra tabte genstande og butiksåbninger til bryllupper og begravelser.

    Du kan læse mere om Sejrs Sedler her: https://www.aarhusarkivet.dk/collections/1

    Samlingen blev oprindeligt skabt af overbibliotekar, Emanuel Sejr, ved Statsbiblioteket. Aarhus Stadsarkiv valgte i 2011 at begynde digitaliseringen af indholdet i Sejrs Sedler med hjælp fra en uundværlig arbejdsindsats fra en række frivillige, som både indtastede, korrekturlæste og opmærkede sedlerne.

    Tusind tak til de mange frivillige, der hjalp til med Sejrs Sedler, hvoraf mange stadig arbejder sammen med os på forskellige projekter.

     

    Øverste billede:

    Samlingen Sejrs Sedler består af to dele. Et emnekartotek med 22.000 optegnelser og et kartotek bygget op på personnavne med omkring 95.000 optegnelser om Aarhusborgere registreret efter personens efternavn.

    Arbejdet med at digitalisere de 120.000 sedler tog et årstid i alt. Først og fremmest blev hver og en seddel nummereret, hvilket arkivets støtteforening stod for. Derefter fik de frivillige en god stak sedler med hjem, som de hjemme tastede ind i en online-formular udviklet af arkivet. Denne proces to ca. ni måneder.

    Undervejs i arbejdet med Sejrs Sedler, gik der blandt nogle af de frivillige konkurrence i den, og der blev første lister over, hvem der fik indskrevet flest sedler. Vinderen tastede alene over 20.000 sedler ind!

    Du kan gå selv dykke ned i byens historie gennem de mange notitser her:

    https://www.aarhusarkivet.dk/search?collection=1

    Efter den første fase med indtastning af sedlerne, læste de frivillige korrektur på hinandens sedler. 120.000 sedler blev klaret på tre måneder af vores flittige frivillige.

    Gennem arbejdet med sedlerne stødte de frivillige på sjove og formidlingsegnede historier, som for eksempel denne notits fra 1867. Her klager beboerne i Fægyde over gadens navn. Navnet skurrede så meget i ørerne, at beboerne fandt det nødvendigt at protestere højlydt først her i Århus Stiftstidende og siden hen til byrådet. Beboerne fik ret og kommunen fik forhåbentlig fred, da udfaldet blev, at gaden i 1868 blev omdøbt til Tværgade.

     

    Du kan læse mere om Fægyde her: https://aarhuswiki.dk/wiki/Tværgade

    Den færdige registrering af netop denne seddel kan ses her:

    https://www.aarhusarkivet.dk/records/000113813

    Sidst opdateret: 8. november 2023