Gå til hovedindhold

Tak til de frivillige

Mange af de projekter og opgaver, som stadsarkivet udfører, kunne ikke lade sig gøre uden hjælp fra vores dygtige og dedikerede frivillige. Det har vi de sidste par uger sat fokus på her på siden, og i dag kommer vi til det sidste eksempel på vores frivilliges hårde arbejde.

 • Læs op

Indhold

  I sidste uge kunne vi fortælle om de mange forskellige billedsamlinger, som arkivets frivillige har digitaliseret i vores brugerrum på Dokk1. Det er dog ikke kun billeder, der bliver digitaliseret af de frivillige; også tusindvis af dokumenter er takket være vores frivillige i dag tilgængelig online. Et eksempel på dette er referater fra Aarhus Byråds møder helt tilbage til 1867, der kan ses her: https://www.aarhusarkivet.dk/search?collection=000000048.

  Og så er der Preben Rasmussens udklipssamling, der består af omkring 300 ringbind med udklip om for eksempel byens gader, ejendomme, virksomheder og forlystelser. Hvis man er på udkig efter historiske informationer om bestemte ejendomme kan samlingen være guld værd.

  Samlingen er grundet ophavsret kun tilgængelig på arkivets læsesal, så man må væbne sig med tålmodighed lidt endnu, før man kan gå på jagt i den. Du kan læse mere om Preben Rasmussens udklipssamling her: https://www.aarhusarkivet.dk/collections/201

  Tusind tak til jer, der har hjulpet med at gøre historien lidt lettere tilgængelig, for det store stykke arbejde! Og til alle vores andre dygtige frivillige, som bruger deres tid og evner på at gøre vores alles arkiv lidt bedre!

   

  Det er den tidligere kontorassistent ved Erhvervsarkivet Preben Rasmussen, der har skabt og lagt navn til samlingen. Gennem en længere årrække indsamlede han et væld lokalhistoriske informationer, som han ordnede og organiserede i ringbind. Størstedelen af samlingen består af avisudklip, som er klistret op på papir, mens andre dele af samlingen er afskrifter - ofte i hånden - af bøger og artikler.

  Preben Rasmussens samling er opdelt i to dele - en topografisk på adresser og en emneopdelt efter Preben Rasmussens egen struktur. Den adresseopdelte samling dækker fortrinsvis adresser i midtbyen, mens den emneopdelte, også behandler emner uden for Aarhus Kommunes grænser. Den emneinddelte mangler endnu at komme online, men de frivillige er færdige med deres store del af arbejdet.

  Når arkivets læsesal atter åbner op, kan du komme ned forbi Dokk1, og se om du kan finde informationer om eksempelvis netop den opgang, som du bor i.

  Sidst opdateret: 8. november 2023