Ugens Aarhushistorie: Sommer med Parkunderholdning

Øverste billede: Sommersæsonens første parkunderholdning fandt sted ved friluftsscenen i Botanisk Have på Sankthansaften, som her i 1966. Herefter kunne man resten af skolernes sommerferie hver onsdag blive underholdt i Botanisk Have. Udover Botanisk Have holdt Aarhus Kommune lignende arrangementer sommeren over i Universitetsparken, Friheden, Vennelyst, Skanseanlægget, Rådhushallen, Stadionhallerne og sågar i Domkirken.

Se flere arkivalier fra Parkunderholdning her: https://www.aarhusarkivet.dk/search?events=124097 (linket skal kopieres og indsættes i dit søgefelt).

Fotograf Børge Venge, 1966, Aarhus Stadsarkiv.

 

Underholdning for børnene

Parkunderholdning bestod af en eftermiddags- og en aftensektion. Eftermiddagsprogrammerne var henvendt til børn og var både lærerige og underholdende for de små. Her er vi i 1977, hvor Gruppe 38 optræder med mysteriet "Hvem myrdede fru Hansen".

Se andre billeder fra 1977 her: https://www.aarhusarkivet.dk/search?date_from=19770101&date_to=19771231&content_types=61 (linket skal kopieres og indsættes i dit søgefelt).

Fotograf Børge Venge, 1977, Aarhus Stadsarkiv.

 

Sang og dans

Børnelarm var ikke velkomment til aftensarrangementer, hvor man for eksempel i programmet fra 1957 kunne læse; ”det henstilles til børnene, at de er rolige og ikke ved leg eller på anden måde virker forstyrrende på arrangementerne.” Aftenarrangementerne blev ind i mellem afsluttet med dans på Poppelpladsen. Her ses programoversigten til årets første Parkunderholdning i 1949, hvor der både var fællessang, gymnastikopvisning og ballet på programmet.

Se flere arkivalier fra Botanisk Have her: https://www.aarhusarkivet.dk/search?locations=107419 (linket skal kopieres og indsættes i dit søgefelt).

Aarhus Kommunes Parkvæsen, 1949, Aarhus Stadsarkiv.

 

Underholdning for enhver smag

Til Parkunderholdning kunne man opleve et helt potpourri af folkelig underholdning. Der var sang- og musikoptrædener, skuespil, førstehjælpsundervisning, rideopvisninger, bugtalere, spejderdemonstrationer, akrobater og sportsopvisninger. Af navne, som har optrådt til Parkunderholdning gennem tiderne, kan nævnes Bjørn Tidmand, Bamses Venner, Grethe Sønck, Richard Ragnvald, Keld og Hilda, Discofil, Muddi og Salamidrengene, Troels Trier, Master Fatman, Asbjørn Riis og Karl Stegger. På billedet har skuespiller og sangerinde Cleo netop kåret den bedst udklædte cowboy i 1976.

Se flere billeder taget af fotograf Jørn Timm her: https://www.aarhusarkivet.dk/search?creators=107403&availability=4 (linket skal kopieres og indsættes i dit søgefelt).

Fotograf Jørn Timm, 1976, Aarhus Stadsarkiv.