Gå til hovedindhold

Nyt på AarhusArkivet

AarhusArkivet er Stadsarkivets arkivportal på nettet. Her kan du se registreringer af tusindvis af arkivalier, der omfatter alt fra små private fotosamlinger til det store kommunearkiv. AarhusArkivet bliver løbende opdateret med arkiver i alle størrelse og formater. Det sidste stykke tid er der blevet lagt registreringer og digitale billeder fra blandt andet Kunstnersammenslutningen GUIRLANDEN, byens forsvundne banker, et slægtsarkiv og meget andet online på AarhusArkivet.

  • Læs op

Indhold

    Billede: Sparekassen SDS på Vangsbovej 10 i Hasselager holder åbent hus lørdag formiddag, hvor omkring 500 slog turen forbi sparekassen, hvor der var både kontotilbud og forfriskninger. Fra venstre ses Martin Skou Jensen, der var nyansat, Poul Andersen, Jette Nygaard Christensen, bestyrer S.E. Knudsen, Bodil Tønnesen, Niels Christensen og Anette Rosendahl. Fotograf Jørn Timm, 1984, Aarhus Stadsarkiv

     

    Finansvæsen – Århus Stiftstidende

    1183 ”nye” registreringer og digitale billeder fra Århus Stiftstidendes arkiv er for nyligt blevet lagt på AarhusArkivet. Billederne stammer fra kategorien Finansvæsen 1970-2000, hvor vi blandt kommer med Stiftens pressefotografer med til filialindvielse, dankortets indførelse, receptioner og meget andet.

    Se billederne på AarhusArkivet

     

    Studenter på elefanter

    For 65 år siden fik studenterne fra Aarhus Katedralskole sig en på opleveren, da studenterhuen blev krydret med et besøg af elefanter fra Cirkus Benneweis. Billederne stammer fra Århus Stiftstidendes arkiv og er for nyligt blevet skannet efter en henvendelse fra en borger, der var en af de glade studenter den gang tilbage i 1959.

    Billede: Studenter fra Aarhus Katedralskole på elefanter fra Cirkus Benneweis. Fotograf Børge Venge, 1959, Aarhus Stadsarkiv

    Se billederne på AarhusArkivet

     

    Kunstnersammenslutningen GUIRLANDEN

    Stadsarkivet har modtaget materialer fra Kunstnersammenslutningen GUIRLANDEN, som er en af de ældste kunstnersammenslutninger i Danmark udenfor København.

    Kunstgruppen har udgangspunkt i det aarhusianske kunstmiljø, og Guirlanden har bl.a. udstillet fra 1968 til 2013 i Aarhus Kunstbygning.

    I materialet finder du bl.a. udstillingskataloger, prislister for værker, indbydelser til ferniseringer og meget mere.

    Se arkivet på AarhusArkivet

     

    Forældrerådet for Børnenes og Beboernes Jord

    Stadsarkivet har fået indleveret dokumenter fra forældrerådet for Børnenes og Beboernes Jord.

    Børnenes og Beboernes Jord i Thunøgade i Aarhus blev skabt af aktive forældre og børn i 1970-1971. Børnenes og Beboernes Jord var i mange år en byggelegeplads på denne store grund i det gamle arbejderkvarter midt i Aarhus, organiseret af forældre, børn og beboerforening.

    Indkomsten indeholder bl.a. dokumenter om oprettelse og drift af forældreråd, korrespondance mellem Børnenes Jord og Aarhus Byråd, diverse vedrørende Livø-lejren mm.

    Se arkivet på AarhusArkivet

     

    Slægtsarkiv fra Weis-Benzon

    Stadsarkivet modtog i 2023 et slægtsarkiv fra Weis-Benzon-slægten, der havde stor indflydelse og betydning for byudviklingen i Aarhus i det 19. århundrede. Ernst Peter Weis var født i Itzehoe 1776 og kom til Aarhus for at blive bylæge. Han blev stamfader til den aarhusianske Weis-familie, som bl.a. også tæller ejeren af Aarhus Mølle, Andreas Severin Weis. Weis-slægten blev på et tidspunkt gift ind i Bentzon-slægten, som har spillet en fremtrædende rolle indenfor musik, medicin og jura.

    Arkivet er omfattende, og der vil løbende blive lagt billeder og registreringer online.

    De fleste billeder i denne portion er ikke fra Aarhus, men stammer fra rejser og slægtens besiddelser som Løvenholt Gods og sommerhuset Maristuen i Tisvilde.

    Billede: Holger Weis med hustru Johanne Kirstine Weis og børnene Eva Judithe Weis Bentzon og Henning Weis på Løvenholt Gods. Ukendt fotograf, ca. 1901, Aarhus Stadsarkiv.

    Se tredje pulje billeder på AarhusArkivet

    Billede: Eva Judithe Weis på Aarhus Husholdningsskole sammen med to andre elever. Skolen lå på Dalgas Avenue 52, der i dag er hjemsted for Det Grønlandske Hus. Ukendt fotograf, 1913, Aarhus Stadsarkiv.

    Se fjerde pulje billeder på AarhusArkivet

    Billede: Henning Weis på tur med andre forstmænd. Ukendt fotograf, ca. 1918, Aarhus Stadsarkiv.

    Se femte pulje billeder på AarhusArkivet

     

    Sidst opdateret: 27. august 2024