Gå til hovedindhold

Ugens Aarhushistorie: Aarhusianske OL-historier – Sølvholdet fra 1960

Ved de olympiske lege i Rom i 1960 var et af de store danske højdepunkter, at det danske fodboldlandshold for herre spillede sig til en sølvmedalje. Holdet fik hurtigt tilnavnet sølvholdet og på holdet var tre aarhusianere; en målmand, en forsvarsspiller og en angriber.

  • Læs op

Indhold

    Billede: De tre kommende OL-sølvvindere Poul Pedersen, Hans Christian Nielsen og Henry From skåler med hinanden i 1959. Fotograf Børge Venge, Aarhus Stadsarkiv.

     

    I løbet af det 21. århundrede har aarhusianske atleter allerede høstet mange OL-medaljer. Mange husker nok Julie Leths sølvmedalje i parløb på cykelbanen ved OL i Tokyo i 2021, Sara Slott Petersens sølvmedalje i 400 meter hæk ved OL i Rio i 2016, Martin Kirketerp og Jonas Warrers dramatiske guldmedalje i 49’ernen ved OL i Beijing i 2008 og flere andre. I denne artikelserie retter vi fokus på tiden før år 2000 og trækker nogle af gamle aarhusianske OL-helte frem fra glemslen.    

     

    Målmanden: Henry From

    Målmand Henry From var både aarhusianer og AGF’er helt ind til benet. Hele fodboldkarrieren fra de første juniorkampe til den sidste kamp i 1961 spillede han i AGF, og han forsatte efterfølgende som træner i klubben. Samme loyalitet viste From også i sit professionelle liv, hvor han var ansat ved DSB fra han var 16 år til han gik på pension. Professionel fodbold kom først til Danmark i 1970’erne, så at være fodboldspiller før den tid, blev stadig betragtet som en tidskrævende hobby ved siden af spillernes rigtige job.

    I december 1948 debuterede From som målmand på AGFs 1. divisionshold i en kamp mod B1903 – en kamp som AGF vandt 3-2. From havde i nogle år forinden været fast målmand på klubbens mesterrækkehold. Over de næste 13 år nåede From at spille 296 kampe for AGF, og også landsholdet fik øje på den dygtige målmand. Den første kamp for A-landsholdet kom i 1957, hvor han debuterede i en venskabskamp mod Bulgarien.  

    Under OL i Rom blev From især kendt for sit tyggegummi. I semifinalen mod favoritten Ungarn var Danmark overraskende foran 1-0, da Ungarn fik i straffespark mod Danmark. Den ungarske anfører, Pál Várhidi, var klar til at tage straffesparket, da From rakte hånden op og afbrød sparket, for at gå hen til stolpen og placere sit tyggegummi. Om det var det, der ødelagde Várhidis koncentration vides ikke, men sikkert er det, at From reddede straffesparket. Taktikken var ikke ukendt for From, der var kendt for at tage sig god tid og gå frem og tilbage over mållinjen ved straffespark. Sikker er det også, at Henning Enoksen (der i øvrigt skiftede til AGF to år senere) to minutter efter scorede i den modsatte ende, og dermed sendte landsholdet videre til finalen og sikrede sølvmedaljen.

    Henry From blev optaget i Fodboldens Hall of Fame i 2015.

    Læs mere om Henry From på AarhusWiki 

    Se arkivalier omhandlende Henry From på AarhusArkivet

     

    Forsvarsspilleren: Hans Christian Nielsen

    AGFs høje forsvarsspiller Hans Christian Nielsen var oprindeligt fra Odder, hvor hans fodboldkarriere startede. Som ungdomsspiller havde Nielsen ikke meget positivt at sige om AGF, da Odderdrengene ofte blev slået af aarhusianerne, men da han i 1950 flyttede til Aarhus, skiftede han alligevel til AGF. Det skulle vise sig at blive en livslang kærlighedsaffære, og Nielsen blev i klubben indtil hans aktive karriere sluttede næsten 14 år senere. Da Nielsen efter 250 kampe for AGF lagde sin egen aktive karriere på hylden, fortsatte han sin passion for fodbold med bestyrelsesposter, post i spillerudvalg og oldboys fodbold.

    Under sin aktive karriere var han sammen med AGF med til at vinde fire pokalfinaler, fire danske mesterskaber og spille mod nogen af verdens bedste hold i Europa Cuppen. I maj 1958 debuterede han på landsholdet ved en venskabskamp mod Curaçao på Aarhus Stadion. Inden landsholdsudtagelsen havde den aarhusianske lokalpresse flere gange skrevet om, at Nielsen fortjente at komme på landsholdet, og da først udtagelsen var i hus blev han da også fast mand på landsholdet de næste tre år med i alt 25 landskampe. Han var således også en del af sølvholdet fra 1960, der i 2019 blev optaget i fodboldens Hall of Fame.

    Både i AGF og på landsholdet havde Nielsen Henry From stående lige bag sig, og de to – målmanden og forsvarskæmpen – perfektionerede samarbejdet gennem bogstaveligt talt hundredvis af kampe.

    Læs mere om Hans Christian Nielsen på AarhusWiki

    Se arkivalier omhandlende Hans Christian Nielsen på AarhusArkivet

    Billede: AGF fejrer sit tredje danske mesterskab i træk i 1957. Målmand Henry From og forsvarsspiller Hans Christian Nielsen ses midt i billedet. From med pokalen og Nielsen storsmilende bag ham. Fotograf Børge Venge, Aarhus Stadsarkiv.

     

    Angriberen: Poul Pedersen

    AGF var ikke den eneste aarhusianske klub til at levere spillere til sølvholdet, og heller ikke den eneste aarhusianske fodboldklub, der spillede i landets bedste liga. I 1955 fik AGF nemlig selskab af AIA, da byens arbejderklub rykkede op i 1. division. 21.992 var mødt op på Aarhus Stadion da de to hold mødte hinanden første gang 24. august 1955. Mange flere end der tilskuerpladser til dengang.

    Holdet havde flere gode spillere, som angriberen Ib Thygesen, og så havde landets statsminister H.C. Hansen – der i øvrigt blev statsminister samme år, som AIA rykkede op i 1. division – været ungdomsspiller i AIA, og fulgte med stor interesse holdets succes i 1950’erne. Men den helt store profil var angrebsspilleren Poul Pedersen.

    Poul Pedersen var ikke kun en stor profil i AIA, men også på selve landsholdet. Som 25-årig rundede han de 25 landskampe, som den yngste danske spiller nogensinde, og han var også den første til at nå  de 50 landskampe, der desuden blev hans sidste landskamp. Han spillestil og exceptionelle boldkontrol blev meget godt illustreret af følgende reportage Fra Århus Stiftstidende fra den famøse kamp mod Ungarn, der sendte Danmark i OL-finalen i 1960: ”Henry From sparkede bolden ud til Poul Pedersen, som med sine karakteristiske, hurtige og smidige bevægelser i hofterne driblede forbi to ungarer og spillede frem til Harald Nielsen”. Den unge frederikshavner, der blev kendt som Guld Harald, skød videre til Enoksen, der scorede målet der cementerede sejren.

    Selv om det var AGF, der hev alle mesterskaberne hjem og derfor deltog i Europa Cuppen, faldt det aldrig Poul Pedersen ind at skifte klub, og han forblev i barndomsklubben. Poul Pedersen havde ikke kun succes på fodboldbanen. Ved siden af karrieren på grønsværen uddannede han sig til ingeniør, blev direktør i entreprenørvirksomheden JME, og stiftede siden sin egen virksomhed.

    Poul Pedersen blev optaget i Fodboldens Hall of Fame i 2014.

    Læs mere om Poul Pedersen på AarhusWiki 

    Se arkivalier omhandlende Poul Pedersen på AarhusArkivet

    Billede: Angriberen Poul Pedersen fotograferet sammen med sit hold AIA på Aarhus Stadion i 1954. Pedersen står på bagerste række længst til venstre. Fotograf Børge Venge, Aarhus Stadsarkiv.

    Sidst opdateret: 19. juli 2024