Gå til hovedindhold

Ugens Aarhushistorie - Kunst i Kongelunden – Rømerhaven

I den nordlige del af Mindeparken finder vi Rømerhaven. Med sine nøje anlagte bede og stisystemer, der både byder på små, bugtende stier, der indbyder til at gå på eventyr og brede, lige stier, der giver smukke kig til blomster og træer, er haven i sig selv et smukt eksempel på landsskabskunst.

  • Læs op

Indhold

    Billede: Rømerhaven med Solhesten og stenrelieffet over Christian og Severine Rømer til højre i billedet. Foto: Kongelunden.

     

    I Kongelunden kan du ikke kun nyde den smuk natur. Mellem bede, busker og træer kan du rundt om i hele Kongelunden, også opleve masser af forskellig kunst. Stadsarkivet og Kongelunden tager i denne artikelserie, dig med på en kunstrute, hvor du får præsenteret noget af den kunst, der kan opleves i Kongelunden. Næste stop på kunstruten er Rømerhaven.

     

    Man skulle tro, at Rømerhaven og det nærliggende Ole Rømer Observatoriet har samme navnefader, men dette er dog ikke tilfældet. Ole Rømer Observatoriet er opkaldt efter bysbarnet og astronomen Ole Rømer, der i 1600-tallet påviste, at lys bevæger sig med en fast hastighed, mens Rømerhaven er opkaldt efter direktør ved A/S Otto Mønsted – bedre kendt som OMA – Christian Rømer. Hvor Ole Rømer aldrig har sat sin fod i sit observatorium, da det blev bygget knap 200 år efter hans død, var Christian Rømer selv en aktiv del af Rømerhavens oprettelse.

    Da initiativet til Mindeparken blev taget af byrådet i 1924, var det kun en mindre del af det nuværende areal, der var afsat til park. De øvrige 3,5 tdr. land, der udgjorde det trekantede område mod Carl Nielsens Vej, skulle udstykkes og sælges til bebyggelse. Den aldrende direktør Rømer og hustruen Severine, der i øvrigt var datter af storkøbmanden Hans Broge, havde en stor interesse i byens forskønnelse. Rømer tilbød derfor købe det store område af Aarhus Kommune mod, at det blev lagt ind under Mindeparken. Byrådet afslog i første omgang tilbuddet, men i 1929 blev man alligevel enige om handelen for 30.000 kroner. Hr. og fru Rømer døde i henholdsvis 1932 og 1933, og i deres testamente oprettede de en fond ”til Gavn eller Pryd for Aarhus By”, der siden har finansieret forskellige skulpturer og udsmykning rundtom i byen.

    I Rømerhaven kan i dag ses et stenrelief til minde om Ole og Severine Rømer.

     

    Haven

    I 1930 påbegyndte stadsgartner Lejf Sandberg herefter anlæggelsen af en blomsterpark i området, som blev opkaldt efter sin velgører. Allerede i sensommeren samme år kunne gæster i Rømerhaven nyde en nyanlagt åkandedam. Året efter fortsatte arbejdet i haven og den store stensætning ved åkandedammen blev beplantet med tusindvis af stenplanter.

    I dag adskiller Rømerhaven sig stadig fra de store plæner og vidde flader i den øvrige Mindepark ved at være en blomsterpark. Om sommeren og efteråret kan man finde artiskok, majs, palmekål, morgenfrue, tallerkensmækker, bronzefennikel, løvstikke, oregano, purløg, hjulkrone, persille og salvie i bedene. Gennem årene er det dog blevet for dyrt at vedligeholde de mange fine blomsterbede, hvorfor flere af de oprindelige bede i dag er omlagt til græsplæne, mens andre bede er blevet omlagt til permanente staudebede, fremfor bede, der krævede udplantning af sommerblomster.

     

    Danaide

    For enden af den store åkandedam står en dame med en krukke på hovedet og kigger ned i vandet. Danaide hedder hun. Danaide er 185 cm høj og er udført i bronze af Johannes Clausen Bjerg, der blandt andet også har udført Elskovskampen i Mølleparken og Agnete og Havmanden i Park Allé.

    Danaiderne stammer fra den græske mytologi, hvor de (49 af slagsen) var døtre af Kong Danaos. De dræbte hver især deres ægtemænd på bryllupsnatten, og kom som straf til Hades, hvor de måtte henleve evigheden med at fylde et bundløst kar med vand. Derfor bærer hun en krukke på hovedet.

    Den aarhusianske Danaide så dagens lys i 1923, hvor hun blev købt af direktør Axel Kier og stod i haven ved hans villa i på Kronhjortevej 3 i Skåde frem til hans død i 1969. I 1954 havde Kier lavet et gavebrev, hvor han skænkede statuen til Aarhus by ved sin død, hvorfor Danaide flyttede ind i Rømerhaven i 1970.

    Billede Danaide: Danaide ved åkandedammen i Rømerhaven. Foto: Kongelunden.

     

    Solhesten

    I Rømerhaven findes desuden en 75 meter lang, rektangulær plæne omkranset af bede og stier. I den ene ende af plænen ses et rundt granitbassin omkranset af træer og buske og i midten af bassinet, står endnu en skulptur; nemlig Solhesten.

    Skulpturen, der er udført af billedhugger Valdemar Foersom Hegndal i 1970, siges at være inspireret af Solvognen, der blev fundet i en mose i Odsherred i 1902. Hegndal har udsmykket både Risskov og Holme Kirker og er også ophavsmand til skulpturen David på Aarhus Statsgymnasium.

    Solhesten er af bronze, mens sokkel og bassin er af kalksten fra Brdr. Kofoeds Stenhuggeri i Aarhus.

    Placeringen af Solhesten i Rømerhaven er nøje planlagt i samarbejde med arkitektfirmaet C.F. Møller, og opbygningen blev udført af murermester Anker Jakobsen, Aarhus, som også havde opgave ved Fugl med guldæble i næbbet på Strøget i Aarhus.

    I 1995 blev Solhesten taget ned og sat på depot, da bassinet skulle renoveres. 4. august 2000 blev skulpturen genindviet i Rømerhaven af kunstneren selv. Renovering og etablering af bassin og plint var betalt af Poul Harris Fonden.

     

    Læs mere om Rømerhaven på AarhusWiki

    Se arkivalier omhandlende Rømerhaven på AarhusWiki

    Sidst opdateret: 11. juni 2024