Gå til hovedindhold

Ugens Aarhushistorie: Sol, sand og bølger på byens smukke strande

Den danske sommer er lunefuld, men når sommeren endeligt viser sig fra sin mest solrige side, er der ikke mange steder i Danmark, som er bedre at være end ved Aarhus. I og omkring Aarhus findes mange fantastiske badestrande, og takket være forbedringer af vandmiljø og Havnebadet kan du nu også hoppe i vandet direkte i et af byens mange havnebassiner. Stadsarkivet har i denne uge været en tur i gemmerne og fundet et udpluk af aarhusianske strandbilleder.

  • Læs op

Indhold

    Billede: Glade børn i vandet ved Den Permanente en varm sommerdag i 1955. Fotograf Børge Venge, Aarhus Stadsarkiv.

    Den Permanente

    Når man taler om badesteder i Aarhus, kan man ikke komme uden om Den Permanente, der ligger for neden af Riis Skov. Den Permanente blev indviet i 1933 og var, som navnet antyder, ment som en permanent søbadeanstalt, i modsætning til byens andre søbadeanstalter, der blev nedtaget hvert efterår. Badeanstalten har for nyligt gennemgået en gennemgribende renovering og udvidelse, som Vikingeklubben Jomsborg stod bag i samarbejde med blandt andre P+P Arkitekter og med støtte fra Aarhus Kommune, A.P. Møller Fonden og Salling Fondene.

    Læs mere om Den Permanente på AarhusWiki 

     

    Vejlby Fed

    Vejlby Fed fik oprindeligt under navnet Egå Fed, da det lå tæt på Egå’en. I dag kender vi dog fedet som Bellevue. Det flade engområde fremkom i forbindelse med afsmeltningen under den sidste istid. Da stenalderhavet senere trak sig tilbage, dannedes de grusede strandvolde med mellemliggende sumpede arealer. I begyndelsen af 1920'erne begyndte Fedet for alvor at blive et populært udflugtsmål for sommerens strandture. Det fik Fedets beboere til at klage over ”skarer” af badegæster, som efterlod madrester, konservesdåser og ituslåede flasker på stranden og skræmte anstændige damer ved at bade nøgen. Værst blev ”invasionen” i sommeren 1926, hvor mere end 10.000 mennesker søndag den 4. juli besøgte byens nye ”fluepapir” – heriblandt og kong Christian 10., som red en tur langs stranden.

    Billede: 13 unge mænd laver en akrobatisk pyramide på stranden ved Vejlby Fed. Fotograf Ole Storch, ca. 1935, Aarhus Stadsarkiv

    Læs mere om Vejlby Fed på AarhusWiki

     

    Skæring Strand

    Langs kysten hele vejen fra Gammel Løgten i nord til Ajstrup i syd ligger den ene fine sandstrand efter den anden, som gennem årene har trukket aarhusianere til vandet. I mange år var det normalt at have et lille telt med til stranden, hvor man kunne klæde om eller søge skygge fra den brændende sol. Da bilen gjorde sit indtog, var det næsten kun fantasien, der satte grænser for, hvad der kunne medbringes til stranden.

    Billede: Familien Jensen på søndagstur til med bil og telt til Skæring Strand. Fotograf Ulla Møldrup Jensen, 1963, Aarhus Stadsarkiv.

    Læs mere om Skæring på AarhusWiki

     

    Moesgård Strand

    En af de strande, der ligger længst fra midtbyen, er også en af de mest populære; nemlig Moesgård Strand. Stranden hørte i sin tid under herregården Moesgaard, men i 1935 købte kommunen stranden samt 30 tdr. skovområde af fru Bothilde Dahl, der var ejer af Moesgaard. Stranden var dog også populær, før den blev kommunal. Allerede fra 1896 sejlede de to skovbåde Turisten og Marselisborg fra midtbyen ud til Moesgård Strand med sommergæster. Undervejs gjorde skovbådene også stop ved Varna og Ørnereden.

    Billede: Badegæster ved Moesgård Strand. Foto: Stadsingeniørens Kontor, ca. 1945, Aarhus Stadsarkiv.

    Læs mere om Moesgård Strand på AarhusWiki

     

    Havnebadet

    Et af de nye badesteder i Aarhus er Havnebadet, der ligger i bassin 7 på Aarhus Ø. Havnebadet er tegnet af den danske stjernearkitekt Bjarke Ingels og er blevet til takket være en donation på 40 millioner kroner fra Købmand Herman Sallings Fond. Det blev indviet i 2018 af Karin Salling. Havnebadet består af fire bassiner; et 50 meter langt bassin, et børnebassin, et juniorbassin og et springbassin, samt særskilte herre- og dameomklædningsrum, et promenadedæk, sauna og udendørs brusere. 

    Billede: Karin Salling, kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad og borgmester Jacob Bundsgaard indvier Havnebadet i juni 2018. Fotograf Ib Nicolajsen, 2018, Aarhus Stadsarkiv.

    Læs mere om Havnebadet på AarhusWiki

    Sidst opdateret: 19. juli 2024