Kunstig intelligens åbner dørene til fortiden
Har du nogensinde undret dig over, hvad der blev besluttet i dit lokale byråd for 100 år siden?
Takket være det store og netop afsluttet Retrodigitaliseringsprojekt under Organisationen Danske Arkiver og med Aarhus Stadsarkiv som tovholder kan vi nu få et unikt indblik i fortiden.
Gammel håndskrift bliver til digitalt guld
Fra 2017 til 2024 har frivillige og medarbejdere ved stads- og lokalarkiver i samarbejde med forskere fra Aarhus Universitet arbejdet på at lære computere at læse gammel, krøllet håndskrift. Resultatet af de mange års arbejde er, at vi har trænet en teknologi til, at den kan omdanne billeder af historiske dokumenter til søgbare digitale tekster.
Et skatkammer af lokalhistorie
Ved at digitalisere og transskribere gamle protokoller fra kommunalbestyrelserne rundt om i landet har projektet åbnet muligheden for at studere udviklingen af vores helt nære demokrati. Nu kan alle, fra forskere til nysgerrige borgere, dykke ned i de beslutninger, der har formet vores samfund. Nogle af projektets højdepunkter er:
- Mennesker og maskiner i samarbejde: Frivillige har arbejdet side om side med kunstig intelligens for at sikre, at teksterne bliver oversat korrekt.
- En halvmillion sider: Næsten 500.000 sider med gamle protokoller er blevet digitaliseret og gjort søgbare.
- Unikke sprogmodeller: Med afsæt i projektet er der udviklet 4 særlige sprogmodeller, der kan anvendes til at på lignende materialer fra samme tidsperiode.
Resultater fra projektet kan studeres og sprogmodellerne anvendes på hjemmesiden Danske Kommunearkiver og protokollerne fra Aarhus kan ligeledes ses på Aarhusarkivet.
Tak for donationerne
Projektet er blevet til med støtte fra Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Velux Fonden, Region Midtjyllands kulturpulje for 2019, Organisationen Danske Arkiver, Arkivudvalget for Aarhus Kommune.
Organisationen Danske Arkiver (ODA) og Aarhus Stadsarkiv vil takke alle samarbejdspartnere for et lærerigt og særdeles perspektivrigt projekt – og alle bidragydere for at gøre det muligt.
Projektet har sat en retning for, hvor langt branchen kan nå, når professionelle og frivillige kræfter forenes, og hvor løfterige perspektiverne er for brugen af kunstig intelligens til at bringe historien til live ved at ‘oversætte’ gammel og ofte ulæselig tekst til søgbar data.
Du kan læse mere om projektet her: Retrodigitaliseringsprojektet 2017-2024 (aarhus.dk)